-
Leestips van onze boekverkopers

Welk boek mag jij niet missen deze lente? Onze boekverkopers voorzien je graag van advies! Lees hieronder voor hun favorieten van de afgelopen tijd.
Tip van Aukje (Leeuwarden)
"It end with us vind ik een heel leuk boek. Het boek heeft 2 delen en dit is het eerste deel. Het eerste deel gaat over een jonge vrouw (Lily). Zij heeft een hele moeilijke jeugd gehad. Haar vader was namelijk een alcoholist. Toch is ze geslaagd van haar middelbare school en heeft haar studie afgerond. Ze is verhuisd naar Boston en heeft daar haar eigen winkel begonnen. ze ontmoet daar een Jongen (Ryle). Ze krijgen een relatie. Alles gaat goed totdat Ryle agressief wordt en het niet altijd meer goed gaat. Lily blijft toch nog in de roze wolken. Als Lily Atlas Corrigan (haar eerste liefde) tegenkomt in Boston veranderd dat veel voor Lily haar relatie met Ryle. Ik vind het boek mooi, maar ook een verdrietig boek."
Tip van Manisha (Sneek)
"Het tellen van de dagen van Fernando Aramburu is een prachtig boek. Het leven van de hoofdpersoon Toni word op zo'n manier verteld dat je zelf in zijn melancholie wordt meegesleept. In het boek besluit Toni over precies een jaar een einde aan zijn leven te maken, en daartussen blikt hij terug op zijn leven om hem duidelijk te maken waarom hij de beslissing heeft genomen. Fernando Aramburu weet de hoofdpersoon zo te schetsen dat het voelt alsof je hem al jaren kent en medelijden voelt alsof hij een vriend is. Het boek neemt je mee op een emotionele, maar mooie reis door Toni’s leven en gedachtes. Zeker een aanrader!"
Het tellen van de dagen
Fernando Aramburu
Tip van Laura (Drachten)
"Morgen en morgen en morgen volgt het verhaal van Sam en Sadie die elkaar als kind leren kennen en sindsdien enorm goed bevriend zijn. De klik begint als ze praten over video games. Als ze elkaar na jaren zonder contact weer tegen komen, haalt Sam Sadie over samen een eigen game te ontwikkelen. Voordat ze 25 zijn, is hun eerste game al wereldberoemd. Hun leven lang blijven ze met elkaar en hun video games verbonden. Het is een prachtig verhaal over de liefde in een vriendschap en de kracht van je eigen verbeelding. Ik was in de rouw dat ik het uit had, het is nu al een van mijn favoriete boeken van het jaar!"
Morgen en morgen en morgen
Gabrielle Zevin
Tip van Kato (A-Kerkhof, Groningen)
"Dochter van de Scharlaken Rozen van Chloe Gong is een bijzondere en unieke twist op het eeuwenoude verhaal van Romeo en Julia. Deze alternatieve geschiedenis speelt zich af in het Shanghai van de jaren ’20 van de vorige eeuw, waar de stad verscheurd wordt door de machtsstrijd tussen twee criminele bendes: de Scharlaken Rozen en de Witte Magnolia’s. De schrijfwijze van de auteur brengt niet alleen het verhaal tot leven, maar geeft ook het onstuimige karakter van de tijdsgeest goed weer. Door de mix van historische fictie en fantasy, samen met het meeslepende liefdesverhaal tussen de twee erfgenamen van de bendes, heeft dit boek voor iedereen iets om van te genieten. Het is zeker een aanrader voor zowel een jeugdig als volwassen publiek."
Dochter van de Scharlaken Rozen
Chloe Gong
Tip van Thys (Leeuwarden)
"De Pruisische militair-strateeg Von Clausewitz zei ooit: "Oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen". In het boek Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken reconstrueert en analyseert Hella Rottenberg de historische en politieke achtergronden van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel de invasie op 22 februari 2022 als een schok kwam en zelfs voor veel deskundigen elk voorstellingsvermogen te boven ging, toont Rottenberg overtuigend aan dat achter Poetins veroveringszucht een reactionair en ideologisch mens- en wereldbeeld schuilgaat. Poetin is bezeten door de historische en revanchistische missie om de geopolitieke grootsheid van Rusland in ere te herstellen. In de Kremlin-retoriek vormt de letter Z ('voor de overwinning') hiervan het heroïsche krijgssymbool. Rottenberg waakt er echter voor om een eenduidige oorzaak aan te wijzen. Ze belicht het krachtenspel aan motieven die leidden tot Poetins beslissing om Oekraïne binnen te vallen vanuit verschillende invalshoeken.
De uitkomst van dit conflict op Europees grondgebied zal de nieuwe wereldorde bepalen. Want uit alles blijkt dat deze oorlog, naast een militair conflict, ook vooral een fundamentele botsing van waardenstelsels behelst. Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken is dan ook een intrigerend en brandend urgent boek om niet alleen de wereld van gisteren maar ook de wereld van morgen beter te begrijpen. Rottenbergs eigen genuanceerd geformuleerde toekomstscenario? "Steeds meer is duidelijk dat Rusland een reus op lemen voeten is, die elk moment ineen kan zakken. Dan heeft Poetin zijn hand overspeeld en zal hij de geschiedenis in gaan als de man die Rusland weer groot wilde maken, maar het te gronde richtte".
Z
Hella Rottenberg
Tip van Laetitia (Assen)
Pachinkohal
Elisa Shua Dusapin
Tip van Merel (A-Kerkhof, Groningen)
"Zaslavsky’s nieuwste werk Het plezier van écht goed koken is onmisbaar voor de enthousiaste thuiskok. Niet alleen worden gadgets als de stoompan of technieken als béchamelsaus maken helder toegelicht, het boek ziet er ook fantastisch mooi uit. Ieder hoofdstuk wordt aangekondigd met een kleurrijke illustratie, waarna heerlijke en verrassende gerechten zoals ‘courgettecake met beurre noisette’ of ‘vijfkruiden-tempura met zelfgemaakte chili-olie’ volgen. Naast prachtige, wederom kleurrijke foto’s staan er vaak ook tips bij een gerecht voor variaties en waar je de restjes voor kunt gebruiken. Met smakelijke desserts als ‘pruimenmuffins’ of ‘honing-gemberperen met nootmuskaatcustard’ kun je niet anders dan watertandend de keuken induiken en aan de slag gaan."
Het plezier van écht goed koken
Alice Zaslavsky
Tip van Thys (Leeuwarden)
"De Vlaamse psychiater en publicist Dirk de Wachter begint Vertroostingen met een Bach-citaat waarmee hij tien jaar geleden zijn boek Borderline Times besloot: "Ich hatte viel Bekümmernisin meinem Herzen Aber deine Tröstungen erquicken meine Seele". De verdrietdokter van de Lage Landen ondervond de behoefte aan troost het afgelopen jaar zelf aan den lijve. De Wachter werd in de zomer van 2021 tijdens een bezoek aan Parijs namelijk geconfronteerd met het noodlot. Hij ondervond fysiek ongemak en na onderzoek in het ziekenhuis bleek de diagnose onverbiddelijk: darmkanker met uitzaaiingen. Prompt was de arts De Wachter veranderd in een noodlijdende patiënt. Tijdens zijn chemobehandelingen vond De Wachter troost in de hemelse klanken van Bach; de bezielde songteksten van Lennard Cohen; de literatuur van Houellebecq en Reve; de schilderkunst van Bacon en de schoonheid van de Europese stedenarchitectuur. Daaraan vooraf bestaat echter de meest wezenlijke troost; de nabijheid van de mens en diens zorgzame blik. Daarin resoneert de oneindigheid, aldus De Wachter. Goddelijkheid komt niet van boven uit de hemel, maar openbaart zich in de kwetsbare en liefdevolle medemens. Een schouderklop, een glimlach, een helpende hand. Kindness. Het kleine goede van de Ander, zoals de filosoof Levinas het noemt.
De Wachter beschikt over de bijzondere gave om gewone woorden te laten klinken als balsem voor de ziel. Het lezen van Vertroostingen laat je dan ook met meer dankbaarheid, mildheid en verwondering stil staan bij de gewonigheid van het leven."
Vertroostingen
Dirk De Wachter
Tip van Tea (Harlingen)
"Om aan te sluiten bij het Boekenweekthema “Ik ben alles”: tijdens het lezen van Het licht van de lente was ik een bergbewoner en maakte ik onderdeel uit van het kleine dorpse leven in het Italiaanse bergdorpje, liep ik mee door de indrukwekkende berglandschappen en genoot ik van de met de seizoenen wisselende natuur. Dit boek vertelt over de invloed van de oorlog op het leven van een jongeman die als Cavié de bergen in trekt om hoofdhaar te verzamelen. De nauwe familiebanden, het contact met zijn autoritaire grootvader, de vriendschappen die hij ontwikkelt, zijn gevoelens voor de vrouwen die hij onderweg ontmoet en de prachtige beschrijvingen van de indrukwekkende natuur maken het tot een heerlijk boek."
Het licht van de lente
Franco Faggiani
Tip van Carola (Assen)
"Je krijgt het benauwd van alles en iedereen om je heen. De mensen, de ideeën, de moraal en patronen waaraan je allemaal moet voldoen en waar je in moet passen. Om te passen in deze wereld waar zoveel van je gevraagd wordt op bijna elk vlak. Maar in hoeverre behoud je hierbij je eigen identiteit? Ben je wie je binnenshuis bent ook buitenshuis en mag dit? Kan dit? Dit is het dilemma waar ook de hoofdpersoon van Minke Douwesz nieuwe roman mee geconfronteerd wordt. Ese Jelles is een totaal niet tot de verbeelding sprekende lesbische oud docente van middelbare leeftijd die, omdat ze haar leven zoals het was niet meer kon verdragen, besloot om op de fiets te stappen naar de Krim om daar het huis van Tsjechov te bezoeken. Een vlucht naar voren naar ontsnapping aan de steeds veranderende modes en meningen over klimaat, vluchtelingen, vlees eten, mannen en of vrouwen, homoseksualiteit, onderwijs en het plotselinge verlies van haar partner. Weg van de zucht naar macht uitoefenen, lappen vlees eten, bluffen, grijpen, moorden, ontsluiten en uitbreiden en het voortdenderen van de wereld.
Als lezer ga je met Ese mee op reis richting de Krim, maar word je ook deelgenoot van Ese’s gedachtewereld. Haar overpeinzingen over de huidige maatschappelijke problematiek vormen dan ook de kern van deze slowreading roman. Zowel de reis zelf als de contemplatieve onderdelen van deze roman zijn heerlijk traag. De reis zelf als gevolg van haar mislukte heupdysplasie-operatie waardoor er veel ruimte is voor natuur- en omgevingsbeschrijvingen. De maatschappelijke bespiegelingen zijn weloverwogen en gedetailleerd. Hetgeen ‘Het laatste voorjaar’ een fantastische en zeer actuele roman maakt voor de lezer die hierdoor geraakt wenst te worden. Net als Jelles zelf aan aangeeft: ‘Je zou op de rem willen trappen, je handen op de oren om het geraas van auto’s, machines, vliegtuigen niet te horen, en schreeuwen: Stop!’ Deze roman laat je letterlijk even stilstaan, in een voortrazende wereld. Om gewoon even mens te zijn en om niet simpel murw mee te doen."