Tip van Thys (Leeuwarden)

In de wielersport noemt men een renner met stijl en klasse een pedaleur de charme. Hij of zij duwt de pedalen niet rond, maar streelt ze. Renner en fiets zijn samengesmolten tot een harmonisch en gracieus geheel. Wielerpelgrim Lidewey van Noord maakt steeds meer furore als scribent de charme van het schrijfpeloton. Voor de fijnproever was er al het foto- en reisboek Pellegrina, nu is er haar fictiedebuut: de wielernovelle De Spaanse renner. 

Wielrennen is de sport van de verbeelding en de verhalen. Het is een op zichzelf staand literair genre, waarin de interactie tussen mythe en werkelijkheid de boventoon voert, verwikkeld in universele thema's als lijden, eenzaamheid, hartstocht, veroudering, schuld en verlangen.  

Van Noord put dan ook inspiratie uit de rijke wielergeschiedenis om haar novelle vorm te geven. Op vindingrijke wijze verweeft ze personages en episoden aaneen. De tragische aftocht van Indurain in de Ronde van Spanje 1996; de mysterieuze verdwijning van Lopez in de afgelopen editie; de almaar kaler wordende kruin van routinier Valverde; en vooral het dramatische accident in de Ronde van Polen 2020 tussen Jakobsen en Groenewegen.  Zo krijgt de De Spaanse renner een gelaagd en authentiek karakter, belichaamd in de protagonist van het verhaal: de enigmatische kampioen Miguel Ignacio Correal Rodriguez. 

Hoewel de wielervolger er dus veel in zal herkennen, is de roman niet uitsluitend voor deze doelgroep geschreven. Met een vleugje "boer zoekt man" dan wel plattelandsromantiek zal dit boek veel lezers kunnen bekoren. 

Het decor van de roman is La Vuelta Holanda.   Na twee jaar uitstel vindt in het derde weekend van augustus eindelijk de Gran Salida plaats in Nederland. Drie dagen lang trekt de Ronde van Spanje door Utrecht en Brabant. Een reikhalzend vooruitzicht voor de sport- én leesliefhebber: eerst het spektakel in het echt of op televisie aanschouwen, om je vervolgens onder te dompelen in de zwoele, landelijke zomersfeer van De Spaanse renner. 

De Spaanse renner

Lidewey van Noord

€ 10,00
‘Met fantasie en inlevingsvermogen geeft Van Noord haar gevallen Spaanse wielerheld de kracht om uit een diep dal te kruipen. Deze wielernovelle smáákt!’ – Wilfried de Jong Op de dag dat de Vuelta door West-Brabant trekt, veroorzaakt een Spaanse wielrenner van naam een valpartij met zware gevolgen voor zijn grootste concurrent. Vrijwel direct daarna raakt de Spaanse renner zelf finaal uit koers. Uren later vindt een boer hem gewond en half bewusteloos terug in een berm. Hij vangt de renner op in zijn huis. Tijdelijk, denkt hij. Maar de wielrenner, verteerd door zelftwijfel en schuldgevoelens, blijkt niet van zins de boerderij snel te verlaten. In een trefzekere, beeldende stijl toont Van Noord in deze novelle twee mannen die op het Brabantse platteland schuilen voor de buitenwereld, en voor zichzelf. De Spaanse renner is een elegant verteld, diep menselijk verhaal over verlangen, eenzaamheid en de vraag hoe je te verhouden tot de verwachtingen van anderen.

Tip van Tea (Harlingen)

Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom
"Ken je dat? Je leest een boek en stiekem wil je tussen de bladzijdes kruipen, daar zijn waar het verhaal zich afspeelt, de avonturen van de hoofdpersoon meebeleven. Dit was voor mij zo'n boek! Wanneer de elfjarige Mot tijdens het magneetvissen een bijzondere schat naar boven haalt, is dit het begin van een groot avontuur. Een avontuur dat zich zowel onder als boven water afspeelt, waarin een mysterie wordt opgelost, waarin nieuwe vriendschappen ontstaan en waarin de relatie tussen Mot en haar moeder veranderd. Maar vooral een avontuur vol roest. De illustraties van Sophie Pluim geven deze roestige sfeer prachtig weer, zodat je helemaal in de huid van Mot kunt kruipen. Dit vlot geschreven boek vol emoties, humor en spanning is geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf 10 jaar maar laat zich ook prima voorlezen."

Mot en de metaalvissers

Sanne Rooseboom

€ 15,99
Een betoverende nieuwe jeugdroman van Sanne RooseboomDe week waarin Mot een duikboot vond, begon redelijk normaal. Saai zelfs. Dat was niet zo gek. Er moest heel wat gebeuren voordat ze haar grote vondst zou doen. Ze had nog niet eens een magneet.Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen.Mot en de metaalvissers is een origineel en betoverend verhaal, dat zich nét niet in onze wereld afspeelt. Over de rafelrandjes van een stad, over jezelf kunnen zijn en over roest. Heel veel roest.'Een goed doortimmerd, fantasierijk avonturenverhaal.' Joukje Akveld in Het Parool

Tip van Maureen (Akerkhof)

"Mijn zomertip voor juli is De Vogeltjesklok van Harm de Jonge. Dit liefdevol geschreven boek voor kinderen vanaf tien jaar gaat over Josse en zijn opa Jopie. In het hoofd van opa Jopie zijn een heleboel ‘hersendoosjes van de plank gevallen en leeg gekieperd.’ Door over zijn avonturen met opa te schrijven, probeert Josse alle herinneringen van opa weer te verzamelen, zodat de dokter ze terug in de doosjes kan doen. Josse vertelt over de uitvindingen van opa, waaronder de bijzondere Vogeltjesklok, over zijn overleden oma Sofie, over het pesten op school, over zijn stiekeme verliefdheid op zijn klasgenootje Duifje en over zijn overleden zusje Musje. Hoewel de thematiek in het boek ontroerend is, blijft het verhaal licht en vrolijk. De dialogen tussen Josse en opa zijn realistisch en lief, er fladderen kleurrijke vogels door opa’s herinneringen en de wonderlijke uitvindingen van opa zijn stuk voor stuk erg grappig. Tot slot nog een leuk weetje: het Vogeltjesplantsoen waar opa en Josse vaak zitten, is gebaseerd op het Noorderplantsoen in Groningen!" 

De Vogeltjesklok

Harm de Jonge

€ 15,95
Mijn opa kon alles gebruiken wat anderen weggooiden. De schuur achter ons huis zit dan ook barstensvol met spullen die hij uit het grofvuil viste. Toch voelt het hier nu leeg en stil. Ik zit alleen aande werktafel en Opa Jopie zullen we niet direct terugzien. Er is gisteren namelijk iets ergs gebeurd. Harm de Jonge schreef het liefdevolle en aangrijpende verhaal van Josse Gosselaar, een jongen die alles in het werk stelt om het geheugen van zijn opa weer te repareren.

Tip van Anita (Dokkum)

Onheilsdochter, Jean-Claude van Rijckeghem

"Stoere meiden met een scherpe tong, Van Rijckeghem lijkt er patent op te hebben. In zijn vorige boek IJzerkop (waarvoor hij de Thea Beckmanprijs kreeg) volgden we Stans, die vermomd als jongen ten strijde trok in het leger van Napoleon. In Onheilsdochter strijdt Yrsa, dochter van een Friese slavin, tegen alles wat in haar ogen onrechtvaardig is en vooral tegen alles waardoor ze als meisje wordt beknot. Als vrouw heb je in een Vikingdorp aan de Deense kust in de negende eeuw niet veel in te brengen, maar Yrsa is onverschrokken. Haar strijdvaardigheid brengt haar uiteindelijk diep in de problemen en als ze zich de woede van de dorpelingen op de hals haalt, slaat ze op de vlucht, met in haar kielzog Job, een jonge non die als gijzelaarster in het dorp werd vastgehouden. Tijdens deze  hachelijke tocht komen er pas écht ongekende krachten in haar los.

Een heerlijk, historisch avontuur met veel spannende scènes en een ijzersterke hoofdpersoon. Je leest het in één adem uit.
Een rasverteller, deze schrijver! Ik kijk uit naar zijn volgende boek. Vanaf 14 jaar"

Onheilsdochter

Jean-Claude van Rijckeghem

€ 18,99
Denemarken, anno Domini 870. Yrsa is de heidense dochter van een Friese slavin en een Deense stuurman. Als de mannen van haar dorp op een dag van zee terugkomen met een hooggeplaatste gijzelaarster aan boord, krijgt Yrsa de opdracht op haar te passen. Hoewel de levensopvattingen van Yrsa en de rijke Zuster Job bijna niet met elkaar te rijmen zijn, ontstaat er toch een vriendschap tussen de twee. Maar als het losgeld voor Zuster Job niet komt, staat Yrsa voor een onmogelijke keuze. Moet ze het nonnetje uitleveren aan haar wraakzuchtige clan, of moet ze samen met haar vluchten, over de onvoorspelbare zee? Valt er wel te ontkomen aan de wraak van de Denen en hun goden?

Tip van Carlijn (Akerkhof)

Jefferson is een spannend kinderboek. Het gaat over de egel Jefferson, die naar de kapper gaat. Daar vind hij zijn kapper dood op de grond, met een schaar in zijn borst. Jefferson wordt verdacht van de moord en slaat met zijn beste vriend op de vlucht om deze brute moord op te lossen. Dat brengt hun naar de mensenwereld. Niet alleen gaat dit boek over de vriendschap tussen beide dieren, maar komen thema’s als de bio-industrie en de relatie tussen mens en dier naar voren. Heel geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook zeker voor grote mensen een aanrader!”

Jefferson

Jean-Claude Mourlevat

€ 16,99
Op een ochtend gaat de vriendelijke egel Jefferson naar de stad om zijn kuif bij te laten knippen. Maar als hij bij zijn kapper aankomt, ligt die languit op de grond. Dood, met een schaar in zijn borst. De enige getuige, een geit, beschuldigt Jefferson van de moord. In paniek slaat Jefferson op de vlucht... maar zijn beste vriend Gijsbert overtuigt hem om samen op onderzoek te gaan. Hun doel: de échte dader ontmaskeren... Hun speurwerk leidt hen naar de mensenstad. En daar doen ze een gruwelijke ontdekking.

Tip van Annouchka (Assen)

"Dief van de nacht is een boek waar je in moet beginnen met doorzettingsvermogen. Maar wanneer je er eenmaal in zit wil je steeds meer. Dief van de nacht is compleet anders van Holly Black haar gewoonlijke boeken; deze keer geen Faeries maar een wereld zoals wij die kennen maar dan gevuld met schaduwen die gemanipuleerd kunnen worden. Er zit wederom wel een goed verhaal in met een onverwachte wending." 

Dief van de nacht

Holly Black

€ 22,99
‘Er is geen verhaal dat Holly Black niet in goud kan veranderen.’ V.E. Schwab, The New York Times-bestsellerauteur van Het onzichtbare leven van Addie LaRueWe denken allemaal dat onze schaduw niets meer is dan ons lichaam dat het licht blokkeert.Maar wat als we het mis hebben?In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Een schaduw is niet alleen een stille volger, maar bevat alle mysteries die de eigenaar geheim wil houden of tentoon wil stellen. Om uiting te geven aan hun persoonlijkheid kiezen sommige mensen ervoor hun schaduw naar believen aan te passen, als statussymbool of ter vermaak, maar dit is niet zonder risico. Er wordt namelijk gefluisterd dat dergelijke aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten.Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve, rustige jongen die al zolang Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Posey is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie wil er niets over horen. Tot ze betrokken raakt bij de speurtocht naar een mysterieus boek en daarnaast ook nog eens een moord probeert op te lossen. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze wil het niet geloven, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?Boekverkopers over de Elfhame-trilogie‘Waanzinnig mooi! Al vanaf de eerste pagina werd ik meegezogen in de wereld van de Faeries en op geen enkel moment wilde ik stoppen met lezen.’ Boekhandel Dominicanen, Young Adult Dome‘Wat een mooi boek om te zien, maar de inhoud is nog interessanter. Verrassende wendingen en een subliem uitgesponnen haat-liefdeverhouding. Laat het vervolg maar komen.’ Hans Loeve, boekhandel Riemer, Amersfoort‘Black is een meester in world-building.’ The New York Times

Tip van Marian (Assen)

"In Gameboek – Schaduwkraai ben jij de held van het verhaal! Ulvenria wordt bedreigd door de kwade heer Raznor. Hij heeft met zijn leger van gnarken een stad in het noorden aangevallen en bedreigt nu ook de rest van het land. Het is jouw missie om hem te verslaan. Kies, voordat je aan je verhaal begint, of je een strijder, spion of magiër wilt zijn. Ieder personage heeft zijn eigen krachtpunten en daarnaast kun je twee speciale gaven kiezen. Begin dan gewoon met lezen en je komt iedere keer voor een keuze te staan, waarbij je zelf bepaalt of je je gaven of krachten wilt inzetten. Hierdoor bepaal je zelf het verhaal, net alsof je in een game rondloopt! Marcel Groenewegen heeft met dit Gameboek een ontzettend origineel, spannend én interactief boek geschreven. Mijn zoon van 10 heeft het verslonden!!"

Gameboek - Schaduwkraai

Marcel Groenewegen

€ 15,99
Het is tijd voor je eerste missie, Schaduwkraai. In dit boek ben jij de held. In een wereld vol fantasie kun je vechten met trollen en praten met dwergen. Je lost raadsels op en zoekt naar magische schatten en geheime deuren. Jij bepaalt welke stappen je zet. Na elke alinea sta je voor een nieuwe keuze. Stel: je komt een trol tegen. Wat doe je dan? Vecht je met de trol of probeer je met haar te praten? De keuze is aan jou. Jij bepaalt het verhaal. Ulvenria wordt bedreigd door de kwade heer Raznor. Hij heeft met zijn leger van gnarken een stad in het noorden aangevallen en bedreigt nu ook de rest van het land. Het is jouw missie om hem te verslaan. Over Marcel Groenewegen: ‘Ik bedacht dit boek voor mijn kinderen, die liever gamen dan lezen. Schaduwkraai leest als een game, de lezer maakt keuzes en die bepalen het verhaal. Ik hoop dat dit nog veel meer kinderen aanzet tot lezen!’ Marcel Groenewegen is muzikant en schrijver. Hij is bassist van The Kik en schrijft o.a. boeken en columns. ‘Wat is dit een briljant boek! Interactief en spannend geschreven. Het is alsof je echt in een game rondloopt.’ – Monique Manshanden, Boekhandel Plukker 'Een echte aanrader voor wie iets nieuws wil proberen.' – De Boekenkrant

Tip van Sanne (Drachten)

Collega Sanne tipt Grimwoud. Dit is een ontzettend grappig, maf en avontuurlijk verhaal voor kinderen vanaf 7 jaar. Het gaat over de vosjes Ted en Nikkie die rust hopen te vinden in Grimwoud, maar dit blijkt lastiger dan gedacht. Ze krijgen namelijk te maken met toneelspelende eenden, rovende roofvogels en stampende konijnen. Kinderen zullen geheid lachen bij dit leuke verhaal."

Grimwoud

Nadia Shireen

€ 15,99
Ontmoet de vosjes Ted en Nikkie, een broer en zus die op de vlucht zijn voor prinses Poekie, de akeligste straatkat van de Grote Stad. Ze zoeken dekking in Grimwoud in de hoop rust te vinden in de natuur. Maar niets is minder waar! In Grimwoud krijgen ze te maken met toneelspelende eenden, rovende roofvogels, stampende konijnen en nog veel meer vreemde figuren. Grimwoud is... nou ja, apart. En wanneer prinses Poekie Ted en Nikkie heeft opgespoord, zullen ze toch echt met de dieren van Grimwoud moeten samenwerken om haar te verslaan. Het wordt een race tegen de klok...

Tip van Lotte (Sneek)

“Een superleuke leestip voor deze zomer is Ssst, niet storen! Ik lees. Een boek bomvol leuke, spannende, grappige en fantasierijke verhalen voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar oud. Met deze heerlijke verhalen hoef je je in de vakantie geen moment te vervelen. Daniëlle Bakhuis schrijft over een griezelige zomer, die maar niet voorbij lijkt te gaan. Mirjam Mous komt met een knotsgek verhaal over een oppas die wel raad weet met kinderen die niet naar hun ouders willen luisteren en nog tien andere fantastische verhalen. Ook erg leuk om voor te lezen.”

Niet storen!

Mirjam Mous ; Bruijstens ; J.A. Kranendonk ; Buddy Tegenbosch ; Joke Reijnders ; Chris Kooi ; Evelien Feltzer ; Fedor de Beer ; Ramona Kimberley Molhoop ; Thomas Olsthoorn ; Daniëlle Bakhuis ; Sander Meij

€ 13,99
Deze verhalenbundel vol leesplezier kun je niet meer wegleggenNiet storen! staat boordevol leuke, griezelige, grappige, spannende en romantische verhalen. Zo vertelt Evelien Feltzer speciaal voor iedereen die last heeft van heimwee hoe je avonturen kunt beleven zónder op vakantie te gaan. Thomas Olsthoorn schreef een mooi verhaal over hoe eenbelangrijke sportwedstrijd en hechte vriendschap goed samengaan. Het horrorverhaal van Daniëlle Bakhuis is heerlijk eng – maar niet té eng! En Mirjam Mous schreef een knotsgek verhaal over een nanny die wel raad weet met stoute kinderen. Niet storen! is een lekkere verhalenbundel met 12 toffe verhalen voor kinderen vanaf 10 jaar die je niet meer weg kunt leggen.Niet storen! is een aantrekkelijke manier om kennis te maken met heel veel nieuwe auteurs. Voor kinderen vanaf 10 jaar. Met verhalen van Mirjam Mous, Joke Reijnders, Chris Kooi, Evelien Feltzer, Fedor de Beer, Ramona Kimberley Molhoop, Thomas Olsthoorn, Daniëlle Bakhuis, Sander Meij, Miriam Bruijstens, Anke Kranendonk en Buddy Tegenbosch.
pro-mbooks2 : libris