Tip van Marije (Sneek)

"De egel, dat ben ik van Toon Tellegen is een prachtige bundel verhaaltjes over de kleine avonturen van de egel. Zijn twijfel, verlangen en angst worden liefdevol omschreven. En na  het lezen van de verhaaltjes denk ik vaak, hé dat ben ik! Een mooie bundel voor naast het bed om voor het slapen gaan een verhaaltje uit te lezen."

De egel, dat ben ik

Toon Tellegen

€ 19,99
‘Ik wou dat ik in mijn hoofd kon kijken, dacht de egel. Wat een rommel moet het daar zijn! Waarom kan ik wel mijn huis opruimen en mijn hoofd niet?’ In De egel, dat ben ik, een boek dat een bijzondere plaats inneemt in het oeuvre van Toon Tellegen, staan de wederwaardigheden, de verlangens en de diepste gedachten vande egel centraal. Of zijn het die van de schrijver zelf? Illustrator Annemarie van Haeringen tekende de egel in alle mogelijke gemoedstoestanden, van somber tot vrolijk, van verdrietig tot feestelijk hoogmoedig.

Tip van Tjinnie (Dokkum)

"Mijn boekentip voor deze maand is het boek The city of brass oftewel ‘De bronzen stad’. S.A Chakraborty heeft een prachtige fantasie wereld neergezet in het 18e -eeuwse Caïro die bomvol magie zit maar ook tot in de detail is uitgewerkt in culturele aspecten waardoor je je echt kunt verdiepen in deze magische wereld en de cultuur er omheen.  Je volgt in het boek Nahri op haar reis naar deavabad,  de stad van de djins! Het boek was zo spannend en betoverend dat ik niet wachten kon op de Nederlandse vertaling van deel 2! In het Engels is de trilogie namelijk wel al beschikbaar!"

The City of Brass

Shannon Chakraborty

€ 13,95
Discover this spellbinding debut from S.A. Chakraborty. 'An extravagant feast of a book - spicy and bloody, dizzyingly magical, and still, somehow, utterly believable' Laini Taylor, Sunday Times and New York Times bestselling author

Tip van Ingrid (Grote Markt)

"Ik las deze maand Tekenen van het universum van Emy Koopman, een autobiografisch verslag van Emy’s emotionele affaire met een Frans-Canadese man die zij ontmoet tijdens de opnames van een televisiedocumentaire. Het boek beschrijft echter niet alleen haar steeds groter wordende obsessie met deze A, maar ook haar romantische relaties met andere mannen in het verleden waarin zij iedere keer een stukje van zichzelf verloor. Tekenen van het universum is een prachtig, inspirerend en oprecht boek en bovendien een ode aan buiten de gebaande paden lopen."

Tekenen van het universum

Emy Koopman

€ 21,99
Tijdens de opnames voor een televisieserie vindt er een sneeuwstorm plaats waardoor Emy en haar Frans-Canadese fixer in dezelfde hotelkamer belanden. Er is een wederzijdse aantrekking, maar omdat beiden al een relatie hebben houden ze zich in. Als ze besluiten met elkaar in contact te blijven, raken ze verstrikt in een emotionele affaire die steeds verder ontspoort. Dat is het uitgangspunt van Tekenen van het universum, maar de reis waarop Emy Koopman je meeneemt voert veel dieper dan het verhaal van deze willekeurige onmogelijke liefde. Dit is een boek over hoe we onszelf verliezen in romantische relaties, over hoe grenzen overschreden worden en over hoe we die laten overschrijden. Een boek dat de vraag stelt hoe we kunnen losbreken uit patronen die voor ons lijken te zijn uitgetekend en in hoeverre we dat willen. Scherp, spannend, intiem en prachtig geschreven. Een boek om heel dicht tegen je aan te drukken. Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeker en journalist. Ze publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer, De Gids en de Volkskrant. Ook presenteerde ze de VPRO-reisserie Paradijs Canada. Haar debuutroman Orewoet (2016) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Haar tweede roman, het beklemmende Het boek van alle angsten, haalde de top 10 van de nieuwe leeslijst Nederlands. Tekenen van het universum is haar eerste autobiografische boek. ‘Dit verhaal liet me niet los. Tekenen van het universum is een dapper en indringend zelfonderzoek, een liefdesgeschiedenis die blootlegt wat in veel vrouwen leeft maar vaak klein wordt gehouden. Een belangrijk boek voor vrouwen, maar ook voor mannen, en iedereen daartussenin.’ Jente Posthuma ‘Emy Koopman schrijft geestig en erudiet over liefde, literatuur, kunst, filosofie en nog veel meer. Haar analytische en onderzoekende blik zet deuren open in de lezer. Tekenen van het universum is een gedurfd, gepassioneerd en oprecht verhaal, in een pakkende en elegante stijl.’ Andrea Kluitman, vertaler Over Orewoet: ‘De schrijfster van dit sterke debuut heeft in alle opzichten macht over de taal. Haar meerstemmige roman blijkt steeds weer over iets anders te gaan, verdiept zich en wordt steeds gelaagder.’ NRC Handelsblad ••••

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Romancier Pieter Waterdrinker schreef dit boek vijf jaar geleden, in de nasleep van de Maidan-revolutie, de annexatie van de Krim door Rusland en de ramp met MH17. Door de actuele oorlog- en crisissituatie in Oekraïne heeft Poubelle opnieuw een sinistere relevantie gekregen. De gewaagde roman leest namelijk als een panoramische of zelfs visionaire kroniek van het conflict. Waterdrinker bewijst hiermee het autonome bestaansrecht van de roman: de kunstvorm die op genadeloze wijze de condition humaine blootlegt binnen de specifieke context van de geschiedenis – het leven en lot.

Heel sterk en treffend vond ik bijvoorbeeld de zogenaamde schaakmetafoor. Een Russische taxichauffeur op de Krim legt Wessel Stols, de onuitstaanbare, hypocriete hoofdpersoon, een raadsel voor. Hij vraagt hem naar de positie van Oekraïne en Rusland in dit politieke schaakspel. 'Wie in het conflict is wit? En wie zwart?' Stols moet de chauffeur het antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk zegt hij maar lukraak dat Oekraïne wit is en Rusland zwart. ''Fout!' Riep de Krimbewoner triomfantelijk. 'De Russen zijn wit, de Amerikanen zwart. En Oekraïne is slechts het schaakbord!"

Poubelle is een even wervelend als weerzinwekkend epos, geschreven in de klassieke Russische traditie. Grotesk en meeslepend van opzet, geestig-sardonisch van stijl. Bovendien is Poubelle, ondanks de grimmige thematiek, vooral een tragisch liefdesdrama waarin Europa fungeert als historisch, cultureel en ruimtelijk decor. Door al het cynische vuil (poubelle betekent vuilnisbak in het Frans) heen glinstert bij vlagen de schoonheid van het Avondland in een gloedvol licht."

Poubelle

Pieter Waterdrinker

€ 22,99
Poubelle is een panoramische, hermansiaanse roman die de dilemma's van deze tijd blootlegt. In zijn veelgeprezen lyrisch-scherpe stijl schildert Waterdrinker een meeslepend portret van het zwalkende en verwende Europa en de hedendaagse condition humaine. De 35-jarige Wessel Stols verkoopt zijn reclamebusiness om zich te wijden aan zijn oude ambitie: het schrijverschap. Maar het schrijven lukt niet. Om inspiratie op te doen reist Wessel naar Rusland. Hij raakt verzeild in een zeer schimmige handel in Sovjetkunst. Een spannend bestaan, maar niet erg houdbaar. Twaalf jaar later is Wessel Europarlementarier. Op het hoogtepunt van de Maidan-opstand in Kiev reist hij af naar Oekraine, waar hij zich wentelt in de decadente, promiscue Oekraiense society. Dan komen de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven, terwijl hij wordt meegezogen in de oorlog in de Oekraine. Een grote roman over het hedendaagse Europa.

Tip van Ingrid (Assen)

"Phoenix van Bert WagendorpEen geweldig meeslepend verhaal. Een combinatie van een roman en geschiedenis.

Het eerste deel van de memoires van Abel Sikkink vertelt het verhaal van de 8 jarige Abel die in 1847 met zijn familie vanuit Winterswijk emigreert naar Sheboygan, in de staat Wisconsin. Het schip waarop de familie het laatste stuk naar Sheboygan zal doen,de Phoenix, gaat in vlammen op en Abel overleeft van zijn familie als enige het drama. Dit eerste deel van de triologie verteld over Abel zijn jeugd in Sheboygan, zijn eerste stappen als journalist voor de Nederlandse nieuwsbode, zijn overstap naar de New York Herald en tot slot het begin van de burgeroorlog die hij gaat verslaan met fotograaf en kameraad Kalle. Toch blijft de vraag hem achtervolgen. Wie is er schuldig aan het vergaan van de Phoenix en waarom kwam zijn familie op deze boot terecht terwijl ze geboekt hadden voor een andere boot. Ik wacht vol ongeduld op deel twee."

Phoenix

Bert Wagendorp

€ 24,99
Winterswijk, 1847. Abel Sikkink is acht jaar oud als zijn ouders besluiten te emigreren naar Amerika. Maar het noodlot slaat toe en het schip waarmee ze naar hun eindbestemming varen, de Phoenix, vergaat. Abel overleeft als enige uit het gezin de ramp. Hij groeit op in een klein dorp in Wisconsin, tot hij zijn vleugels uitslaat en zijn vriend Kalle achternareist, die in New York carrière maakt als fotograaf. Daar opent zich een nieuwe wereld. Zo kruisen krantentycoon Gordon Bennett van The New York Herald, dichter Walt Whitman, actrice Ada Clare en de abolitionist John Brown zijn pad. Het is de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog en Abel bereidt zich voor op een nieuwe rol: die van oorlogsverslaggever. Intussen blijft hij geobsedeerd zoeken naar de verantwoordelijken voor de ondergang van zijn familie. Phoenix is een zinderende roman over landverhuizers, diepe vriendschap, het noodlot en de tragische gebeurtenissen in het Amerika van de tweede helft van de negentiende eeuw. Phoenix is het eerste deel van een trilogie, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Tip van Lucette (Sneek)

"Deze week, voorafgaand aan de Boekenweek 2022, sla ik het nieuwste boek, Jouw afwezigheid is duisternis, van Jón Kalman Stefánsson open. De flaptekst (zie hieronder) heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar het nieuwe werk van deze IJslandse auteur. 

'Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontstaat een beeld van een verbazingwekkende wereld in een fjord in het noorden van IJsland. Een bonte stoet van personages passeert de revue: onder anderen een dominee die correspondeert met een allang overleden Duitse dichter, een kapitein gespecialiseerd in de filosoof Kierkegaard, een plattelandsvrouw die een artikel schrijft over de regenworm en wier leven totaal verandert.'

Een roman over liefde, leven en dood. Een verhaal dat mij meeneemt naar het ruwe IJslandse landschap en in de intrigerende levens van de verschillende personages. Verras jij jezelf deze Boekenweek ook met dit prachtige boek?"

Jouw afwezigheid is duisternis

Jón Kalman Stefánsson

€ 25,99
Jouw afwezigheid is duisternis van Jón Kalman Stefánsson is een caleidoscopische generatieroman van de IJslandse meester. Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontwikkelt zich een beeld van een verbazingwekkende wereld in een fjord in het noorden van IJsland. Een bonte stoet van personages passeert de revue: onder anderen een dominee die correspondeert met een allang overleden Duitse dichter, een boerenzoon gespecialiseerd in de filosoof Kierkegaard, een plattelandsvrouw die een artikel schrijft over de regenworm en wier leven totaal verandert. Jon Kalman Stefánsson beschrijft hoe de tijd verstrijkt en niemand onberoerd laat, hoe complex heel gewone mensen in hun dagelijks leven blijken te zijn. Jouw afwezigheid is duisternis is een roman van de geliefde en bekroonde schrijver Jón Kalman Stefánsson. ‘Een nieuwe roman van Jón Kalman Stefánsson is altijd iets om naar uit te kijken. Telkens als je denkt hem te kennen, verrast hij je toch weer. Maar een constante in zijn werk is de kracht van zijn vertelstem: melancholiek, poëtisch en altijd met mededogen voor de kleine, ploeterende mens in een grote, meedogenloze wereld.' – Sonja de Jong, Noord-Hollands Dagblad ‘Ik kijk uit naar deze nieuwe roman. Stefánsson is als een goede vriend. Hij kent je en hij vergeeft je. De personages uit zijn boeken zitten in je hart.’ – Koen Eykhout, De Limburger ‘Stefánsson balanceert op de rand van proza en poëzie. Deze unieke stem in romans uit het hoge noorden maakt dat elk boek van hem voor mij een sensatie is, deze nieuwe hoort daar beslist bij. Nu al.’ – Kester Freriks, NRC Handelsblad ‘Ik bespreek al een tijdje vooral Nederlandse literatuur, maar voor de nieuwe Stefánsson maak ik graag een uitstapje naar IJsland.’ – Dries Muus, Het Parool

Tip van Laura (Drachten)

“Ik las De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo een paar jaar geleden voor het eerst en was meteen omver geblazen. Het verhaal volgt Hollywoodfilm-icoon Evelyn Hugo wanneer ze besluit haar biografie te laten schrijven. De negenenzeventigjarige actrice gaat eindelijk de waarheid vertellen over haar glamoureuze maar ook schandalige leven. Het verhaal neemt je mee langs het Hollywood van de jaren zestig tot aan het heden waarin Evelyn en haar biografe Monique beide worstelen met onontkoombare gevolgen van gebeurtenissen uit het verleden. Een van mijn favorieten!”

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo

Taylor Jenkins Reid

€ 12,99
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid is een internationale lezersfavoriet, over het leven en de geheimen van een Hollywoodlegende, van de auteur van Daisy Jones & The Six. Hollywoodfilm-icoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze, maar door schandalen geteisterde leven. Wanneer ze hiervoor de onbekende reporter Monique Grant benadert, is niemand zo verbaasd als Monique zelf. Vastberaden grijpt ze deze kans om naam te maken. In het luxueuze New Yorkse appartement van Evelyn luistert Monique gefascineerd naar haar verhaal. Over het begin van haar carrière in de jaren vijftig wanneer ze naar Los Angeles trekt, tot aan haar onverwachte besluit om de spotlights de rug toe te keren in de jaren tachtig. Evelyn openbaart een leven van nietsontziende ambitie, onverwachte vriendschap, grote liefde en de prijs van roem. De band tussen de twee vrouwen wordt steeds sterker, en naarmate het verhaal het einde nadert, wordt duidelijk dat Evelyns leven op tragische en onomkeerbare wijze samenkomt met dat van Monique. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is een betoverende reis, van de grandeur van het Hollywood van de jaren zestig tot aan de hedendaagse, harde realiteit, waarin twee vrouwen worstelen met de onontkoombare gevolgen van gebeurtenissen uit het verleden. Het is een verhaal over meedogenloze ambitie, onverwachte vriendschap en een grote, verboden liefde, geïnspireerd op de levens van Hollywood-diva’s Elizabeth Taylor en Ava Gardner. 'Een heerlijk boek over een dame wier leven niet zo is gelopen zoals ze had gewild. Met een heerlijke plottwist. Echt een aanrader.' – LINDA.nl 'Een flinke dosis dramatiek, creativiteit, menselijkheid en voldoende plotwendingen. Een femme fatale in boekvorm!' – Humo 'Prachtroman.' - Margriet ‘Je pakt het boek op voor de Hollywoodglamour en je blijft aan het boek gekluisterd door het ontroerende verhaal van een jonge journalist en een ster van het witte doek.’ – Cosmopolitan ‘Adembenemend, hartverscheurend en vol Old Hollywoodgrandeur; een van de aantrekkelijkste romans van het jaar.’ – Buzzfeed ‘Een roman die de Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor in eenieder van ons aanspreekt!’ – Kirkus Reviews ‘Als je van glitter en glamour houdt en oud-Hollywood, zit je helemaal goed met dit boek. In De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo lees je over Hollywoodfilm-icoon Evelyn, die inmiddels 79 is.’ - Trendalert

Tip van Maureen (Akerkhof)

"Een boek dat mij al een aantal weken niet meer loslaat is Aleksandra van Lisa Weeda. In opdracht van haar oma reist Lisa in het boek naar Loegansk om het graf van haar sinds 2015 verdwenen oom Kolja te zoeken. Bij de grenspost wordt ze tegengehouden, rent ze toch stiekem de grens over en valt ze midden in een tarweveld vol mijnen ineens terug in de tijd. Als ze overeind krabbelt, bevindt ze zich in het oude Paleis van de Sovjets, in een soort tussenstation voor de doden, waar ze haar overgrootvader Nikolaj ontmoet. En die vertelt haar alles: over de Sovjettijd, de armoede, de oorlogen en conflicten, over de Krim, de Donbas, Loegansk, Donjetsk, de kozakken én over alle verdwenen en vermoorde familieleden, zodat Lisa en de lezer stukje bij beetje te weten komen wat er in Oekraïne gebeurt en is gebeurd.

Behalve bijzonder actueel en politiek en historisch interessant is Aleksandra een meeslepend, ontroerend verhaal, met liefde, passie en soms zelfs humor verteld en daarom heel veel lezers waard!"

Aleksandra

Lisa Weeda

€ 6,50
Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra's deportatie in 1942 naar Duitlsand heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven. Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

Tip van Anita (Dokkum)

De man die een berg werd, Grete Simkuté

"Een fascinerende scène uit een boek van Murakami over zelfmummificatie bij Sokushinbutsu zette Grete Simkuté ertoe aan onderzoek te gaan doen naar de gebruiken en rituelen bij deze Japanse bergmonniken. Deze indringende roman is daaruit ontstaan, een boek dat je de adem beneemt. We volgen Myo op zijn pad naar verlichting, hij is bereid tot het uiterste te gaan. Een meditatieve en vaak loodzware reis, die je als lezer helemaal meebeleeft."

De man die een berg werd

Grete Simkute

€ 11,95
Noord-Japan, negentiende eeuw. Myo groeit op in een rijstboerengezin. Om redenen die niemand begrijpt, praat hij niet. Dit verandert wanneer zijn zusje Asa wordt geboren. Als hij na een hongersnood alleen met zijn zusje overblijft, maar ook haar moet achterlaten, wordt hij gered door een mysterieuze bergsekte. Samen met de excentrieke bergmonniken ondergaat Myo loodzware proeven om zijn lijf en geest te harden. Hoewel hij vriendschap sluit met dichter S. en de verboden liefde leert kennen, blijft zijn verleden hem achtervolgen. Als hij van de grootst mogelijke uitdaging verneemt, besluit Myo die aan te gaan.De man die een berg werd is een onvergelijkbare debuutroman over een van de geheimzinnigste rituelen uit de geschiedenis. Grete Simkuté laat het oude Japan tot leven komen in een wonderlijk verhaal over liefde, toewijding en opoffering.

Tip van Thys (Leeuwarden)

In de wielersport noemt men een renner met stijl en klasse een pedaleur de charme. Hij of zij duwt de pedalen niet rond, maar streelt ze. Renner en fiets zijn samengesmolten tot een harmonisch en gracieus geheel. Wielerpelgrim Lidewey van Noord maakt steeds meer furore als scribent de charme van het schrijfpeloton. Voor de fijnproever was er al het foto- en reisboek Pellegrina, nu is er haar fictiedebuut: de wielernovelle De Spaanse renner. 

Wielrennen is de sport van de verbeelding en de verhalen. Het is een op zichzelf staand literair genre, waarin de interactie tussen mythe en werkelijkheid de boventoon voert, verwikkeld in universele thema's als lijden, eenzaamheid, hartstocht, veroudering, schuld en verlangen.  

Van Noord put dan ook inspiratie uit de rijke wielergeschiedenis om haar novelle vorm te geven. Op vindingrijke wijze verweeft ze personages en episoden aaneen. De tragische aftocht van Indurain in de Ronde van Spanje 1996; de mysterieuze verdwijning van Lopez in de afgelopen editie; de almaar kaler wordende kruin van routinier Valverde; en vooral het dramatische accident in de Ronde van Polen 2020 tussen Jakobsen en Groenewegen.  Zo krijgt de De Spaanse renner een gelaagd en authentiek karakter, belichaamd in de protagonist van het verhaal: de enigmatische kampioen Miguel Ignacio Correal Rodriguez. 

Hoewel de wielervolger er dus veel in zal herkennen, is de roman niet uitsluitend voor deze doelgroep geschreven. Met een vleugje "boer zoekt man" dan wel plattelandsromantiek zal dit boek veel lezers kunnen bekoren. 

Het decor van de roman is La Vuelta Holanda.   Na twee jaar uitstel vindt in het derde weekend van augustus eindelijk de Gran Salida plaats in Nederland. Drie dagen lang trekt de Ronde van Spanje door Utrecht en Brabant. Een reikhalzend vooruitzicht voor de sport- én leesliefhebber: eerst het spektakel in het echt of op televisie aanschouwen, om je vervolgens onder te dompelen in de zwoele, landelijke zomersfeer van De Spaanse renner. 

De Spaanse renner

Lidewey van Noord

€ 10,00
‘Met fantasie en inlevingsvermogen geeft Van Noord haar gevallen Spaanse wielerheld de kracht om uit een diep dal te kruipen. Deze wielernovelle smáákt!’ – Wilfried de Jong Op de dag dat de Vuelta door West-Brabant trekt, veroorzaakt een Spaanse wielrenner van naam een valpartij met zware gevolgen voor zijn grootste concurrent. Vrijwel direct daarna raakt de Spaanse renner zelf finaal uit koers. Uren later vindt een boer hem gewond en half bewusteloos terug in een berm. Hij vangt de renner op in zijn huis. Tijdelijk, denkt hij. Maar de wielrenner, verteerd door zelftwijfel en schuldgevoelens, blijkt niet van zins de boerderij snel te verlaten. In een trefzekere, beeldende stijl toont Van Noord in deze novelle twee mannen die op het Brabantse platteland schuilen voor de buitenwereld, en voor zichzelf. De Spaanse renner is een elegant verteld, diep menselijk verhaal over verlangen, eenzaamheid en de vraag hoe je te verhouden tot de verwachtingen van anderen.

Tip van Nina (A-kerkhof Groningen)

"Ik heb genoten van De waarheid over de zaak van Harry Quebert en Het verhaal van de Baltimores maar daarna vielen de boeken van Joel Dicker me een beetje tegen… Tot nu, zijn nieuwe boek De zaak Alaska Sanders! Wat een heerlijk, spannend verhaal! Een zoektocht naar de echte moordenaar van Alaska Sanders, die 11 jaar geleden werd vermoord en waar, nu blijkt, de verkeerde mensen voor  zijn veroordeeld… En extra leuk, personages uit het boek over Harry Quebert komen in dit boek terug… Het is spannend, zorgvuldig opgebouwd en je wordt constant op het verkeerde been gezet! Heerlijk lezen deze donkere dagen voor Kerst!" 

 

De zaak Alaska Sanders

Joël Dicker

€ 25,00
April 1999. Mount Pleasant, een rustig stadje in de Amerikaanse staat New Hampshire, wordt opgeschud door een gruwelijke moord. Het lichaam van een jonge vrouw, Alaska Sanders, wordt gevonden aan de rand van een meer. De politie verkrijgt al snel een bekentenis van de dader en zijn handlanger en sluit het onderzoek. Elf jaar later ontvangt sergeant Perry Gahalowood een verontrustende, anonieme brief, die de uitkomst van het eerdere onderzoek geheel in twijfel trekt. Wat als er een grove fout is gemaakt? Met hulp van de bevriende schrijver Marcus Goldman, die inmiddels beroemd is geworden door zijn boek over Harry Quebert, besluit Perry het onderzoek te heropenen, met alle gevolgen van dien. Met De zaak Alaska Sanders heeft Joël Dicker weer een absolute pageturner geschreven, een spannende, zorgvuldig opgebouwde thriller die de lezer keer op keer op het verkeerde been zet.

Tip van Manisha (Sneek)

"Het tellen van de dagen van Fernando Aramburu is een prachtig boek. Het leven van de hoofdpersoon Toni word op zo'n manier verteld dat je zelf in zijn melancholie wordt meegesleept. In het boek besluit Toni over precies een jaar een einde aan zijn leven te maken, en daartussen blikt hij terug op zijn leven om hem duidelijk te maken waarom hij de beslissing heeft genomen. Fernando Aramburu weet de hoofdpersoon zo te schetsen dat het voelt alsof je hem al jaren kent en medelijden voelt alsof hij een vriend is. Het boek neemt je mee op een emotionele, maar mooie reis door Toni’s leven en gedachtes. Zeker een aanrader!"  

 

Het tellen van de dagen

Fernando Aramburu

€ 29,99
De grote verteller van Vaderland is terug! Toni is leraar op een middelbare school en kwaad op de wereld. Hij is gescheiden, zijn tienerzoon Nikita ziet hij maar sporadisch, kortom: hij is teleurgesteld over zijn mislukte leven. Dus neemt hij het radicale besluit om er over precies één jaar een eind aan te maken. Tot het moment daar is, maakt hij elke dag een notitie over het waarom van zijn besluit. Onvermijdelijk brengt het hem terug naar zijn jeugd, naar zijn verleden en ex-vrouw Amalia, naar de onontwarbare knoop die zijn leven is geworden.Tegelijkertijd zijn er ook dingen die wél te moeite waard zijn. Toni heeft een jeugdvriend, Kunstpoot, die hij nog steeds bijna dagelijks ziet. Ook is hij verknocht aan zijn hond Pepa en aan zijn boeken, die hij ter voorbereiding op zijn naderende einde stuk voor stuk achterlaat in de stad. En na een tijdje duikt een oude bekende op, die hem een andere kant van het bestaan laat zien.Het tellen van de dagen is een ode aan het leven in al zijn facetten, de vriendschap, de schoonheid, de kunst, de literatuur en uiteindelijk de liefde. Op meesterlijke wijze maakt Fernando Aramburu - van wat eerst nog een doodgewoon leven lijkt - een bijzonder, herkenbaar, menselijk en hartverwarmend verhaal.Fernando Aramburu ontketende met Vaderland (2018) een literaire sensatie in Spanje: er werden anderhalf miljoen exemplaren van verkocht, de roman werd bekroond met drie grote Spaanse literatuurprijzen en HBO maakte er een succesvolle tv-serie van.De pers over Het tellen van de dagen: 'Een voortreffelijke roman, realisme op zijn best.' La Razón'Een schitterende humanistische roman over waardigheid en hoop.' El Periódico'De stem van de verteller doet denken aan de grootmeester Nabokov.' Corriere della Sera'Aramburu schittert in dit heerlijke proza, laat sociale satire op meesterlijke wijze samensmelten met intimiteit en tederheid.' EsquireDe pers over Vaderland:'Een weergaloze pageturner.' ***** NRC Handelsblad'Meeslepend, beklemmend en fel realistisch.' Het Parool

Tip van Laura (Drachten)

"Morgen en morgen en morgen volgt het verhaal van Sam en Sadie die elkaar als kind leren kennen en sindsdien enorm goed bevriend zijn. De klik begint als ze praten over video games. Als ze elkaar na jaren zonder contact weer tegen komen, haalt Sam Sadie over samen een eigen game te ontwikkelen. Voordat ze 25 zijn, is hun eerste game al wereldberoemd. Hun leven lang blijven ze met elkaar en hun video games verbonden. Het is een prachtig verhaal over de liefde in een vriendschap en de kracht van je eigen verbeelding. Ik was in de rouw dat ik het uit had, het is nu al een van mijn favoriete boeken van het jaar!"

 

Morgen en morgen en morgen

Gabrielle Zevin

€ 24,99
'Briljant. Morgen en morgen en morgen is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.' John GreenOp een ijskoude dag in zijn eerste jaar op Harvard stapt Sam Masur uit de metro en ziet Sadie Green. Hij roept haar naam. Even doet ze alsof ze hem niet hoort maar dan draait ze zich om. Het is het begin van een legendarische samenwerking. Sam en Sadie zijn nog geen vijfentwintig, ze zijn briljant, succesvol en beroemd vanwege hun gamedesigns. Maar dit zal ze niet beschermen tegen hun ambities of tegen de liefde. Morgen en morgen en morgen is een opwindende en duizelingwekkende roman over vriendschap, beperking, creativiteit, en boven alles over onze behoefte aan verbinding: lief te hebben en geliefd te worden. Ja, dit is een liefdesverhaal, maar een zoals je nooit eerder hebt gelezen.'Een ode aan vriendschap, aan de liefde, en aan de spelende mens.' **** NRC'Speels, sprankelend en met veel liefdevolle aandacht in elkaar gezet.' De Volkskrant'Even originele als meeslepende roman. Zevin schrijft zo aanstekelijk over de game-industrie, dat je er zelfs ademloos over leest als je sinds Pacman geen joystick meer hebt aangeraakt.' Het Parool'Prachtig verhaal, origineel geschreven en maar moeilijk weg te leggen.' Elegance'Schitterend. Zevin heeft het boek geschreven waarvoor ze is geboren. Dit boek zal iedereen voor zich winnen die nog nooit een videogame heeft gespeeld, en zal een instant cult status krijgen bij degenen die dat wel hebben gedaan.' Kirkus, starred'Een duizelingwekkende, epische roman over vriendschap.' Publisher's Weekly, starred

Tip van Laetitia (Assen)

"Claire, opgegroeid in Zwitserland, bezoekt haar Koreaanse grootouders die in Japan wonen en daar een pachinkohal runnen. Claire heeft speciaal Japans geleerd, maar haar grootouders weigeren de taal te spreken van het land dat hen nooit echt heeft geaccepteerd. Panchinkohal is een ingetogen, stemmige roman die met geen woord teveel laat zien hoe taal van invloed is op het gevoel van identiteit en verbondenheid. Een tweede pareltje van de Frans-Koreaanse Elisa Shua Dusapin die met haar debuut Winter in Sokcho al de Prix Robert Walser won."

 

Pachinkohal

Elisa Shua Dusapin

€ 20,99
Een atmosferische en mysterieuze roman van de auteur van Winter in Sokcho Zomer in Tokio. Claire is naar Japan gekomen om de 12-jarige Mieko Franse les te geven. De rest van haar tijd spendeert ze bij haar grootouders, dagdromend, Tetris spelend en luisterend naar de straatgeluiden boven haar. Het liefst wil Claire op reis naar Korea, het land dat haar familie vijftig jaar eerder samen met duizenden anderen ontvluchtte vanwege de burgeroorlog. Sindsdien zijn ze nooit meer teruggegaan. In Japan openden zij bij aankomst de pachinkohal Shiny – een Japanse gokhal, die met knipperende lampjes de aandacht trekt en bezoekers groot geluk belooft. Maar zullen zij hun thuisland ooit nog terugzien? Pachinkohal is een minutieuze en poëtische roman over anders-zijn, uitvinden wie je bent en de eenzaamheid binnen een familie. Elisa Shua Dusapin (1992) is Frans-Koreaans en groeide op in Parijs, Seoul en Zwitserland. Haar debuutroman Winter in Sokcho werd bekroond met onder andere de Prix Robert Walser en de National Book Award 2021 for Translated Literature. De vertaalrechten werden aan ruim twintig landen verkocht. De pers over Pachinkohal:'Anders-zijn, uitvinden wie je bent, en de eenzaamheid binnen een familie: die thema's staan centraal in deze fraai geschreven, compacte roman.' **** Visie De pers over Winter in Sokcho:'Wreedheid en poëzie, dodelijke dreiging en schoonheid – het komt allemaal samen in deze wonderschone kleine roman.' ???? Margot Dijkgraaf, NRC 'Tussen de regels voel je de zwijgzame liefde tussen de twee vreemdelingen broeien en subtiel voert Dusapin de spanning op.' **** Knack Focus 'Een boek vol verfijning en melancholie [...] doorspekt met minutieuze accenten.' Le Monde

Tip van Tea (Harlingen)

"Om aan te sluiten bij het Boekenweekthema Ik ben alles”: tijdens het lezen van Het licht van de lente was ik een bergbewoner en maakte ik onderdeel uit van het kleine dorpse leven in het Italiaanse bergdorpje, liep ik mee door de indrukwekkende berglandschappen en genoot ik van de met de seizoenen wisselende natuur. Dit boek vertelt over de invloed van de oorlog op het leven van een jongeman die als Cavié de bergen in trekt om hoofdhaar te verzamelen. De nauwe familiebanden, het contact met zijn autoritaire grootvader, de vriendschappen die hij ontwikkelt, zijn gevoelens voor de vrouwen die hij onderweg ontmoet en de prachtige beschrijvingen van de indrukwekkende natuur maken het tot een heerlijk boek."

 

Het licht van de lente

Franco Faggiani

€ 22,99
1915. De jonge Giacomo Cordero woont met zijn familie in Prazzo, een arm dorpje in de Valle Maira in Italië. Hier leeft men van houtkap, landbouw en veeteelt. Het is een schamel bestaan: de jonge mannen vertrekken uit het dorp, huis en haard achterlatend, op zoek naar een inkomen. Als dan ook de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, blijven alleen nog de vrouwen en kinderen in armoede achter. Giacomo’s machtige grootvader, die zijn rijkdom vergaart in de pruikenhandel en zijn vermogen in de oorlog alleen maar ziet groeien, draagt zijn kleinzoon Giacomo op om naar de verlaten valleien af te reizen en de achtergebleven vrouwen te overtuigen hun haar te ruilen voor stoffen, gebruiksvoorwerpen en kleine geldbedragen. Giacomo ontdekt hoe de vrouwen leven, hun waardigheid, liefde en hoe ze een zijn met de natuur. Zo leert hij de wereld met andere ogen te zien.

Tip van Carola (Assen)

"Je krijgt het benauwd van alles en iedereen om je heen. De mensen, de ideeën, de moraal en patronen waaraan je allemaal moet voldoen en waar je in moet passen. Om te passen in deze wereld waar zoveel van je gevraagd wordt op bijna elk vlak. Maar in hoeverre behoud je hierbij je eigen identiteit? Ben je wie je binnenshuis bent ook buitenshuis en mag dit? Kan dit?  Dit is het dilemma waar ook de hoofdpersoon van Minke Douwesz nieuwe roman mee geconfronteerd wordt. Ese Jelles is een totaal niet tot de verbeelding sprekende lesbische oud docente van middelbare leeftijd die, omdat ze haar leven zoals het was niet meer kon verdragen, besloot om op de fiets te stappen naar de Krim om daar het huis van Tsjechov te bezoeken. Een vlucht naar voren naar ontsnapping aan de steeds veranderende modes en meningen over klimaat, vluchtelingen, vlees eten, mannen en of vrouwen, homoseksualiteit, onderwijs en het plotselinge verlies van haar partner. Weg van de zucht naar macht uitoefenen, lappen vlees eten, bluffen, grijpen, moorden, ontsluiten en uitbreiden en het voortdenderen van de wereld.

Als lezer ga je met Ese mee op reis richting de Krim, maar word je ook deelgenoot van Ese’s gedachtewereld. Haar overpeinzingen over de huidige maatschappelijke problematiek vormen dan ook de kern van deze slowreading roman. Zowel de reis zelf als de contemplatieve onderdelen van deze roman zijn heerlijk traag.  De reis zelf als gevolg van haar mislukte heupdysplasie-operatie waardoor er veel ruimte is voor natuur- en omgevingsbeschrijvingen. De maatschappelijke bespiegelingen zijn weloverwogen en gedetailleerd. Hetgeen ‘Het laatste voorjaar’ een fantastische en zeer actuele roman maakt voor de lezer die hierdoor geraakt wenst te worden.  Net als Jelles zelf aan aangeeft: ‘Je zou op de rem willen trappen, je handen op de oren om het geraas van auto’s, machines, vliegtuigen niet te horen, en schreeuwen: Stop!’  Deze roman laat je letterlijk even stilstaan, in een voortrazende wereld. Om gewoon even mens te zijn en om niet simpel murw mee te doen." 

 

Het licht van de lente

Franco Faggiani

€ 22,99
1915. De jonge Giacomo Cordero woont met zijn familie in Prazzo, een arm dorpje in de Valle Maira in Italië. Hier leeft men van houtkap, landbouw en veeteelt. Het is een schamel bestaan: de jonge mannen vertrekken uit het dorp, huis en haard achterlatend, op zoek naar een inkomen. Als dan ook de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, blijven alleen nog de vrouwen en kinderen in armoede achter. Giacomo’s machtige grootvader, die zijn rijkdom vergaart in de pruikenhandel en zijn vermogen in de oorlog alleen maar ziet groeien, draagt zijn kleinzoon Giacomo op om naar de verlaten valleien af te reizen en de achtergebleven vrouwen te overtuigen hun haar te ruilen voor stoffen, gebruiksvoorwerpen en kleine geldbedragen. Giacomo ontdekt hoe de vrouwen leven, hun waardigheid, liefde en hoe ze een zijn met de natuur. Zo leert hij de wereld met andere ogen te zien.
pro-mbooks2 : libris