-
Banner tips literatuur

Tip van Marije (Sneek)
"De egel, dat ben ik van Toon Tellegen is een prachtige bundel verhaaltjes over de kleine avonturen van de egel. Zijn twijfel, verlangen en angst worden liefdevol omschreven. En na het lezen van de verhaaltjes denk ik vaak, hé dat ben ik! Een mooie bundel voor naast het bed om voor het slapen gaan een verhaaltje uit te lezen."
Tip van Tjinnie (Dokkum)
"Mijn boekentip voor deze maand is het boek The city of brass oftewel ‘De bronzen stad’. S.A Chakraborty heeft een prachtige fantasie wereld neergezet in het 18e -eeuwse Caïro die bomvol magie zit maar ook tot in de detail is uitgewerkt in culturele aspecten waardoor je je echt kunt verdiepen in deze magische wereld en de cultuur er omheen. Je volgt in het boek Nahri op haar reis naar deavabad, de stad van de djins! Het boek was zo spannend en betoverend dat ik niet wachten kon op de Nederlandse vertaling van deel 2! In het Engels is de trilogie namelijk wel al beschikbaar!"
The City of Brass
Shannon Chakraborty
Tip van Ingrid (Grote Markt)
"Ik las deze maand Tekenen van het universum van Emy Koopman, een autobiografisch verslag van Emy’s emotionele affaire met een Frans-Canadese man die zij ontmoet tijdens de opnames van een televisiedocumentaire. Het boek beschrijft echter niet alleen haar steeds groter wordende obsessie met deze A, maar ook haar romantische relaties met andere mannen in het verleden waarin zij iedere keer een stukje van zichzelf verloor. Tekenen van het universum is een prachtig, inspirerend en oprecht boek en bovendien een ode aan buiten de gebaande paden lopen."
Tekenen van het universum
Emy Koopman
Tip van Thys (Leeuwarden)
"Romancier Pieter Waterdrinker schreef dit boek vijf jaar geleden, in de nasleep van de Maidan-revolutie, de annexatie van de Krim door Rusland en de ramp met MH17. Door de actuele oorlog- en crisissituatie in Oekraïne heeft Poubelle opnieuw een sinistere relevantie gekregen. De gewaagde roman leest namelijk als een panoramische of zelfs visionaire kroniek van het conflict. Waterdrinker bewijst hiermee het autonome bestaansrecht van de roman: de kunstvorm die op genadeloze wijze de condition humaine blootlegt binnen de specifieke context van de geschiedenis – het leven en lot.
Heel sterk en treffend vond ik bijvoorbeeld de zogenaamde schaakmetafoor. Een Russische taxichauffeur op de Krim legt Wessel Stols, de onuitstaanbare, hypocriete hoofdpersoon, een raadsel voor. Hij vraagt hem naar de positie van Oekraïne en Rusland in dit politieke schaakspel. 'Wie in het conflict is wit? En wie zwart?' Stols moet de chauffeur het antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk zegt hij maar lukraak dat Oekraïne wit is en Rusland zwart. ''Fout!' Riep de Krimbewoner triomfantelijk. 'De Russen zijn wit, de Amerikanen zwart. En Oekraïne is slechts het schaakbord!"
Poubelle is een even wervelend als weerzinwekkend epos, geschreven in de klassieke Russische traditie. Grotesk en meeslepend van opzet, geestig-sardonisch van stijl. Bovendien is Poubelle, ondanks de grimmige thematiek, vooral een tragisch liefdesdrama waarin Europa fungeert als historisch, cultureel en ruimtelijk decor. Door al het cynische vuil (poubelle betekent vuilnisbak in het Frans) heen glinstert bij vlagen de schoonheid van het Avondland in een gloedvol licht."
Poubelle
Pieter Waterdrinker
Tip van Ingrid (Assen)
"Phoenix van Bert WagendorpEen geweldig meeslepend verhaal. Een combinatie van een roman en geschiedenis.
Het eerste deel van de memoires van Abel Sikkink vertelt het verhaal van de 8 jarige Abel die in 1847 met zijn familie vanuit Winterswijk emigreert naar Sheboygan, in de staat Wisconsin. Het schip waarop de familie het laatste stuk naar Sheboygan zal doen,de Phoenix, gaat in vlammen op en Abel overleeft van zijn familie als enige het drama. Dit eerste deel van de triologie verteld over Abel zijn jeugd in Sheboygan, zijn eerste stappen als journalist voor de Nederlandse nieuwsbode, zijn overstap naar de New York Herald en tot slot het begin van de burgeroorlog die hij gaat verslaan met fotograaf en kameraad Kalle. Toch blijft de vraag hem achtervolgen. Wie is er schuldig aan het vergaan van de Phoenix en waarom kwam zijn familie op deze boot terecht terwijl ze geboekt hadden voor een andere boot. Ik wacht vol ongeduld op deel twee."
Phoenix
Bert Wagendorp
Tip van Lucette (Sneek)
"Deze week, voorafgaand aan de Boekenweek 2022, sla ik het nieuwste boek, Jouw afwezigheid is duisternis, van Jón Kalman Stefánsson open. De flaptekst (zie hieronder) heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar het nieuwe werk van deze IJslandse auteur.
'Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontstaat een beeld van een verbazingwekkende wereld in een fjord in het noorden van IJsland. Een bonte stoet van personages passeert de revue: onder anderen een dominee die correspondeert met een allang overleden Duitse dichter, een kapitein gespecialiseerd in de filosoof Kierkegaard, een plattelandsvrouw die een artikel schrijft over de regenworm en wier leven totaal verandert.'
Een roman over liefde, leven en dood. Een verhaal dat mij meeneemt naar het ruwe IJslandse landschap en in de intrigerende levens van de verschillende personages. Verras jij jezelf deze Boekenweek ook met dit prachtige boek?"
Jouw afwezigheid is duisternis
Jón Kalman Stefánsson
Tip van Laura (Drachten)
“Ik las De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo een paar jaar geleden voor het eerst en was meteen omver geblazen. Het verhaal volgt Hollywoodfilm-icoon Evelyn Hugo wanneer ze besluit haar biografie te laten schrijven. De negenenzeventigjarige actrice gaat eindelijk de waarheid vertellen over haar glamoureuze maar ook schandalige leven. Het verhaal neemt je mee langs het Hollywood van de jaren zestig tot aan het heden waarin Evelyn en haar biografe Monique beide worstelen met onontkoombare gevolgen van gebeurtenissen uit het verleden. Een van mijn favorieten!”
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo
Taylor Jenkins Reid
Tip van Maureen (Akerkhof)
"Een boek dat mij al een aantal weken niet meer loslaat is Aleksandra van Lisa Weeda. In opdracht van haar oma reist Lisa in het boek naar Loegansk om het graf van haar sinds 2015 verdwenen oom Kolja te zoeken. Bij de grenspost wordt ze tegengehouden, rent ze toch stiekem de grens over en valt ze midden in een tarweveld vol mijnen ineens terug in de tijd. Als ze overeind krabbelt, bevindt ze zich in het oude Paleis van de Sovjets, in een soort tussenstation voor de doden, waar ze haar overgrootvader Nikolaj ontmoet. En die vertelt haar alles: over de Sovjettijd, de armoede, de oorlogen en conflicten, over de Krim, de Donbas, Loegansk, Donjetsk, de kozakken én over alle verdwenen en vermoorde familieleden, zodat Lisa en de lezer stukje bij beetje te weten komen wat er in Oekraïne gebeurt en is gebeurd.
Behalve bijzonder actueel en politiek en historisch interessant is Aleksandra een meeslepend, ontroerend verhaal, met liefde, passie en soms zelfs humor verteld en daarom heel veel lezers waard!"
Aleksandra
Lisa Weeda
Tip van Anita (Dokkum)
De man die een berg werd, Grete Simkuté
"Een fascinerende scène uit een boek van Murakami over zelfmummificatie bij Sokushinbutsu zette Grete Simkuté ertoe aan onderzoek te gaan doen naar de gebruiken en rituelen bij deze Japanse bergmonniken. Deze indringende roman is daaruit ontstaan, een boek dat je de adem beneemt. We volgen Myo op zijn pad naar verlichting, hij is bereid tot het uiterste te gaan. Een meditatieve en vaak loodzware reis, die je als lezer helemaal meebeleeft."
De man die een berg werd
Grete Simkute
Tip van Thys (Leeuwarden)
In de wielersport noemt men een renner met stijl en klasse een pedaleur de charme. Hij of zij duwt de pedalen niet rond, maar streelt ze. Renner en fiets zijn samengesmolten tot een harmonisch en gracieus geheel. Wielerpelgrim Lidewey van Noord maakt steeds meer furore als scribent de charme van het schrijfpeloton. Voor de fijnproever was er al het foto- en reisboek Pellegrina, nu is er haar fictiedebuut: de wielernovelle De Spaanse renner.
Wielrennen is de sport van de verbeelding en de verhalen. Het is een op zichzelf staand literair genre, waarin de interactie tussen mythe en werkelijkheid de boventoon voert, verwikkeld in universele thema's als lijden, eenzaamheid, hartstocht, veroudering, schuld en verlangen.
Van Noord put dan ook inspiratie uit de rijke wielergeschiedenis om haar novelle vorm te geven. Op vindingrijke wijze verweeft ze personages en episoden aaneen. De tragische aftocht van Indurain in de Ronde van Spanje 1996; de mysterieuze verdwijning van Lopez in de afgelopen editie; de almaar kaler wordende kruin van routinier Valverde; en vooral het dramatische accident in de Ronde van Polen 2020 tussen Jakobsen en Groenewegen. Zo krijgt de De Spaanse renner een gelaagd en authentiek karakter, belichaamd in de protagonist van het verhaal: de enigmatische kampioen Miguel Ignacio Correal Rodriguez.
Hoewel de wielervolger er dus veel in zal herkennen, is de roman niet uitsluitend voor deze doelgroep geschreven. Met een vleugje "boer zoekt man" dan wel plattelandsromantiek zal dit boek veel lezers kunnen bekoren.
Het decor van de roman is La Vuelta Holanda. Na twee jaar uitstel vindt in het derde weekend van augustus eindelijk de Gran Salida plaats in Nederland. Drie dagen lang trekt de Ronde van Spanje door Utrecht en Brabant. Een reikhalzend vooruitzicht voor de sport- én leesliefhebber: eerst het spektakel in het echt of op televisie aanschouwen, om je vervolgens onder te dompelen in de zwoele, landelijke zomersfeer van De Spaanse renner.
De Spaanse renner
Lidewey van Noord
Tip van Nina (A-kerkhof Groningen)
"Ik heb genoten van De waarheid over de zaak van Harry Quebert en Het verhaal van de Baltimores maar daarna vielen de boeken van Joel Dicker me een beetje tegen… Tot nu, zijn nieuwe boek De zaak Alaska Sanders! Wat een heerlijk, spannend verhaal! Een zoektocht naar de echte moordenaar van Alaska Sanders, die 11 jaar geleden werd vermoord en waar, nu blijkt, de verkeerde mensen voor zijn veroordeeld… En extra leuk, personages uit het boek over Harry Quebert komen in dit boek terug… Het is spannend, zorgvuldig opgebouwd en je wordt constant op het verkeerde been gezet! Heerlijk lezen deze donkere dagen voor Kerst!"
De zaak Alaska Sanders
Joël Dicker
Tip van Manisha (Sneek)
"Het tellen van de dagen van Fernando Aramburu is een prachtig boek. Het leven van de hoofdpersoon Toni word op zo'n manier verteld dat je zelf in zijn melancholie wordt meegesleept. In het boek besluit Toni over precies een jaar een einde aan zijn leven te maken, en daartussen blikt hij terug op zijn leven om hem duidelijk te maken waarom hij de beslissing heeft genomen. Fernando Aramburu weet de hoofdpersoon zo te schetsen dat het voelt alsof je hem al jaren kent en medelijden voelt alsof hij een vriend is. Het boek neemt je mee op een emotionele, maar mooie reis door Toni’s leven en gedachtes. Zeker een aanrader!"
Het tellen van de dagen
Fernando Aramburu
Tip van Laura (Drachten)
"Morgen en morgen en morgen volgt het verhaal van Sam en Sadie die elkaar als kind leren kennen en sindsdien enorm goed bevriend zijn. De klik begint als ze praten over video games. Als ze elkaar na jaren zonder contact weer tegen komen, haalt Sam Sadie over samen een eigen game te ontwikkelen. Voordat ze 25 zijn, is hun eerste game al wereldberoemd. Hun leven lang blijven ze met elkaar en hun video games verbonden. Het is een prachtig verhaal over de liefde in een vriendschap en de kracht van je eigen verbeelding. Ik was in de rouw dat ik het uit had, het is nu al een van mijn favoriete boeken van het jaar!"
Morgen en morgen en morgen
Gabrielle Zevin
Tip van Laetitia (Assen)
Pachinkohal
Elisa Shua Dusapin
Tip van Tea (Harlingen)
"Om aan te sluiten bij het Boekenweekthema “Ik ben alles”: tijdens het lezen van Het licht van de lente was ik een bergbewoner en maakte ik onderdeel uit van het kleine dorpse leven in het Italiaanse bergdorpje, liep ik mee door de indrukwekkende berglandschappen en genoot ik van de met de seizoenen wisselende natuur. Dit boek vertelt over de invloed van de oorlog op het leven van een jongeman die als Cavié de bergen in trekt om hoofdhaar te verzamelen. De nauwe familiebanden, het contact met zijn autoritaire grootvader, de vriendschappen die hij ontwikkelt, zijn gevoelens voor de vrouwen die hij onderweg ontmoet en de prachtige beschrijvingen van de indrukwekkende natuur maken het tot een heerlijk boek."
Het licht van de lente
Franco Faggiani
Tip van Carola (Assen)
"Je krijgt het benauwd van alles en iedereen om je heen. De mensen, de ideeën, de moraal en patronen waaraan je allemaal moet voldoen en waar je in moet passen. Om te passen in deze wereld waar zoveel van je gevraagd wordt op bijna elk vlak. Maar in hoeverre behoud je hierbij je eigen identiteit? Ben je wie je binnenshuis bent ook buitenshuis en mag dit? Kan dit? Dit is het dilemma waar ook de hoofdpersoon van Minke Douwesz nieuwe roman mee geconfronteerd wordt. Ese Jelles is een totaal niet tot de verbeelding sprekende lesbische oud docente van middelbare leeftijd die, omdat ze haar leven zoals het was niet meer kon verdragen, besloot om op de fiets te stappen naar de Krim om daar het huis van Tsjechov te bezoeken. Een vlucht naar voren naar ontsnapping aan de steeds veranderende modes en meningen over klimaat, vluchtelingen, vlees eten, mannen en of vrouwen, homoseksualiteit, onderwijs en het plotselinge verlies van haar partner. Weg van de zucht naar macht uitoefenen, lappen vlees eten, bluffen, grijpen, moorden, ontsluiten en uitbreiden en het voortdenderen van de wereld.
Als lezer ga je met Ese mee op reis richting de Krim, maar word je ook deelgenoot van Ese’s gedachtewereld. Haar overpeinzingen over de huidige maatschappelijke problematiek vormen dan ook de kern van deze slowreading roman. Zowel de reis zelf als de contemplatieve onderdelen van deze roman zijn heerlijk traag. De reis zelf als gevolg van haar mislukte heupdysplasie-operatie waardoor er veel ruimte is voor natuur- en omgevingsbeschrijvingen. De maatschappelijke bespiegelingen zijn weloverwogen en gedetailleerd. Hetgeen ‘Het laatste voorjaar’ een fantastische en zeer actuele roman maakt voor de lezer die hierdoor geraakt wenst te worden. Net als Jelles zelf aan aangeeft: ‘Je zou op de rem willen trappen, je handen op de oren om het geraas van auto’s, machines, vliegtuigen niet te horen, en schreeuwen: Stop!’ Deze roman laat je letterlijk even stilstaan, in een voortrazende wereld. Om gewoon even mens te zijn en om niet simpel murw mee te doen."