Tip van Sander (Harlingen)

"Olivier van Herck zet in 2012 in zijn agenda dat hij in 2016 op wereldreis gaat. Zijn vriendin, Zoë Agasi, speelt in het nationale rugbyteam en werkt aan haar Olympische droom. In 2016, een paar maanden voordat Olivier wil vertrekken, besluit Zoë om mee te gaan. Er is geen plan, geen voorbereiding en geen ervaring. Wat volgt is een reis van vier jaar en 40.000 kilometer per fiets, kano en zeilboot, op ski’s en skates en te voet. Op eigen kracht is een boek dat je meeneemt op een fantastische en inspirerende reis waarbij Olivier en Zoë oog hebben voor de verschillende culturen in de landen die ze doorkruisen, voor duurzaamheid en persoonlijke contacten. Een aanrader voor iedereen die durft af te wijken van de gebaande paden of daarvan droomt, voor avonturiers én armchair travellers."

Op eigen kracht

Zoe Agasi ; Olivier Van Herck

€ 39,95
Zes verschillende reismethodes / Vier jaar avontuur / 40.000 kilometer Zoë en Olivier sluiten een deal : Als ik tot het zuiden van Spanje fiets, zeil jij mee over de Atlantische Ocean. Het is het begin van een onwaarschijnlijk avontuur zonder eindbestemming, zonder ervaring en zonder tijdslimiet. In vier jaar tijd reizen ze op eigen kracht 40.000 kilometer. Ze fietsen, zeilen, wandelen, kanoën, skiën en skaten van verlaten wegen naar pure wildernis, van tranen naar trotse overwinningen, van slaande ruzies naar intens geluk. Het boek is een levendige kroniek van wat er gebeurt als we onze comfortzone verlaten, op weg naar het onbekende. De beloning is een uitzonderlijke zelfontdekking en nieuwe blik op de wereld. Op eigen kracht is een inspiratieverhaal om bij weg te dromen, vol praktische tips om jouw eigen droom waar te maken.

Tip van Laura (Drachten)

"Ben je nog naarstig op zoek naar een cadeau voor de feestdagen? Relax! is voor iedereen leuk! Het gaat namelijk over dagelijkse situaties waar iedereen mee te maken heeft. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, een dag zit vol beslissingen, bewust en onbewust. Timothy Caulfield neemt je mee door zo'n doodgewone dag en analyseert feiten en fabels achter die beslissingen, zodat je die makkelijker kunt nemen en meer kunt ontspannen. Je dag zal nooit meer hetzelfde zijn!"

Relax!

Timothy Caulfield

€ 20,00
Dagelijks nemen we een belachelijke hoeveelheid beslissingen – vaak zelfs duizenden. Gezondheidsbeleidsexpert Timothy Caulfield leidt ons door zo’n normale dag en laat het waarom zien van onze keuzes en gewoontes: vaak nemen we beslissingen gebaseerd op verkeerde informatie. Of hij nu mobiel telefoongebruik, woon-werkverkeer op de fiets of de consumptie van rauwe melk bestudeert: Caulfield toont dat veel dingen die volgens ons gezonder, veiliger of gewoon beter zijn, dat simpelweg níét zijn. Op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek toont de auteur ons een minder stressvolle manier van leven – wat betekent dat we allemaal veel meer kunnen ontspannen. Een verrassend en bevrijdend handboek voor het moderne leven.

Tip van Laetitia (Assen)

"Wil jij dit jaar flink afvallen en fanatiek sporten, maar lig je alweer met een zak chips op de bank? Of had je andere goede voornemens, maar ben je toch weer hopeloos de mist in gegaan? Dan ben je waarschijnlijk te drastisch van start gegaan, zegt gedragspsycholoog Daan Remarque in zijn boek Het Jojo-effect. In zijn boek laat Remarque op een overtuigende en toegankelijke manier zien waarom het niet werkt als we onze slechte gewoonten in één klap overboord willen gooien. Mensen zijn namelijk gewoontedieren. Het goede nieuws: met kleine stapjes kunnen we nieuwe patronen aanleren waardoor gezond(er) leven een simpele gewoonte wordt en afvallen nu wél lukt. In zijn boek focust Remarque op afvallen en meer bewegen maar zijn stappenplannen werken voor alle ongunstige gedragingen die je wilt aanpakken. Het Jojo-effect is een optimistisch boek, vooral de vele voorbeelden en praktische tips vond ik motiverend. Een aanrader voor iedereen die het nieuwe jaar gezond(er) wil gaan leven."

Het jojo-effect

Daan Remarque

€ 20,00
‘Heel veel nuttige tips!’ – Ben Tiggelaar ‘Daan Remarque biedt eerste hulp bij falende voornemens.’ – De Volkskrant Gedragsverandering als sleutel voor een blijvende, gezondere leefstijl Wat maakt het zo moeilijk om ons gedrag blijvend te veranderen? Waarom vliegen de kilo’s er na een dieet zo weer aan? Of je nu gezonder wilt gaan eten en bewegen, je alcoholconsumptie wilt verminderen of gewoon wat minder wilt snoepen, de macht der gewoonte blijkt keer op keer sterker dan je dacht. Maar het doorbreken van gewoontes kan wél. Het gaat alleen op een heel andere manier dan je zou denken. Niet met de diëten waar blijkens de verkoopcijfers heel veel mensen nog steeds hun hoop op richten. Wel door hinderlijke patronen te doorbreken. Het jojo-effect is een optimistisch boek vol voorbeelden en praktische tips die je juist daar bij helpen. Gebaseerd op psychologische inzichten en praktische ervaring, en heel makkelijk gemaakt. Met een helder stappenplan helpt gedragspsycholoog Daan Remarque je om nieuwe en effectieve gewoontes te ontwikkelen en grip te krijgen op je eet-, drink- en beweeggedrag. Je leert ook hoe je dit stappenplan voor je andere goede voornemens kunt gebruiken. Na het lezen van Remarques boek wil je nooit meer aan een dieet beginnen (maar kan je toch afvallen), beweeg je met meer plezier, wordt een gezondere leefstijl makkelijker en weet je als geen ander hoe jij je gewoontes blijvend kunt veranderen.

Tip van Laura (Drachten)

De atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld is een prachtig boek over een aantal van de meest afgelegen vuurtorens van de wereld. De prachtige illustraties van de verschillende vuurtorens worden vergezeld door een poëtisch verteld verhaal. Voor deze verhalen laat José Luis González Macías zich inspireren door waargebeurde gebeurtenissen, literatuur en de omgeving van de vuurtoren. Dit boek is een must have voor liefhebbers van vuurtorens en mooie verhalen.”

Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld

José Luis González Macías

€ 22,99
'Wat een fijn boek' Het Parool****NRC‘Een boeiend bladerboek’ **** Knack’Een onwaarschijnlijk fraai boek over eenzaamheid, heldendaden en natuurgeweld waarvan je niet wist dat je het wilde hebben, totdat je het ziet.' VPRO Gids'Betoverend boek vol mysterieuze verhalen.' ZIN‘Ga op expeditie met de Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld’ De Morgen Een prachtige literaire en visuele reis langs bijzondere vuurtorens op de meest unieke, afgelegen plekjes van de wereldAtlas van vuurtorens aan het einde van de wereld is een unieke verzameling van meer dan dertig waargebeurde verhalen over vuurtorens, met prachtige, kleurrijke illustraties, bouwtekeningen en zeekaarten.Een blinde vuurtorenwachter in Rusland zorgt dat er licht schijnt op de poolcirkel. Een dapper meisje uit de Verenigde Staten zal voor altijd herinnerd worden om haar hulp bij verschillende schipbreuken. In Nieuw-Zeeland dreigt een klein vogeltje uit te sterven na de bouw van een vuurtoren en de komst van de nieuwe vuurtorenwachter en zijn kat. Op het zuidelijkste puntje van Argentinië spookt het. Een Britse excentriekeling bouwt een toren op open zee om er later te sterven. Twee bewakers verdwijnen op mysterieuze wijze uit een eenzame baai op Robbeneiland. Al deze verhalen voeren ons naar horizonten waar bijzondere figuren als Nelson Mandela, Edgar Allan Poe en Virginia Woolf elkaar ontmoeten en waar momenten van gekte en eenzaamheid, moed en geluk elkaar opvolgen.José Luis González Macías schreef én ontwierp dit visueel verbluffende boek. Het resultaat is een reis rond de wereld om bij weg te dromen.In de pers‘Dit boek staat vol mysterieuze verhalen die de lezer naar afgelegen plekken en andere tijden transporteren.’ El País‘Een boek dat je volledig onderdompelt in een dertigtal verhalen over uitzonderlijke vuurtorens, met schitterende illustraties, zeekaarten, bouwtekeningen en andere curiositeiten. Na het lezen van dit boek wil je het liefst zelf een tijdje in een vuurtoren wonen.’ National Geographic‘Een visueel aantrekkelijk boek, net zo geweldig als de verhalen over de vuurtorens die erin staan.’ La Razón

Tip van Nynke (Assen)

"Onze collega Nynke uit Assen tipt ook Het huis aan het einde; Irwan Droog en zijn partner Kim reageren op een bericht om een jaar te komen wonen op het Noorse eiland Selvær. Het is een project om de vergrijzing op het eiland tegen te gaan. Ze worden uitgezocht voor het project en vertrekken in januari 2021, met hun hond Zorro, naar het Hoge Noorden. Aan de hand van fragmenten vertelt de auteur over zijn verblijf. Op een zeer prettige en afwisselende manier maak je als lezer kennis met de eilandbewoners. Wie of wat heeft hen hier gebracht, waarom blijven ze wél op Selvær of komen ze er weer naar terug? Irwan Droog vertelt ook over de natuur en hoe de bewoners zich aanpassen aan de weersomstandigheden. De anekdotes over het bijna gemiste noorderlicht en de kudde schapen voor de deur, over Zorro die zich best thuis voelt op Selvær, de eidereenden… Zo afwisselend, het blijft boeien! Door het lezen van het boek begon het bij mij te kriebelen om weer eens een vakantie naar Noorwegen te plannen, misschien wel richting het eiland Selvær. Het eiland heeft een kleine camping dus wie weet……"

Het huis aan het einde

Irwan Droog

€ 23,99
Irwan Droog deed waar de meeste mensen alleen maar van dromen: hij verliet de drukte van de Nederlandse stad om samen met zijn vriendin en hond op een minuscuul, afgelegen eilandje in Noorwegen te gaan wonen. Te midden van de talloze trekvogels en loslopende schapen ziet hij de seizoenen komen en gaan, van noorderlicht tot middernachtzon. In de tussentijd duikt hij in de geschiedenis van het eiland en zijn bewoners. Zo ontmoet hij visser Knut, die al zijn leven lang op het eiland woont, Eivind, die elk voorjaar voor de eidereenden zorgt, en Heidi, die er de liefde vond en nooit meer weg wil.

Tip van Anita (Dokkum)

"'If a story starts with finding, it ends with searching.' Anjum, Kerst 1997....Er worden twee lichamen gevonden op het terrein van pension 'Het Station'. Marjan van der E. wordt aangehouden op verdenking van moord, maar is zij ook werkelijk de dader? Ze heeft altijd ontkend. 3 jaar lang beet Margriet Brandsma zich als een pitbull vast in de 25 jaar oude zaak van de 'Anjumer pensionmoorden'. Gesprekken met tientallen betrokkenen roepen alleen maar meer vragen op. Een meeslepend verslag, dat je in verbijstering achterlaat."

 

De heks van Anjum

Margriet Brandsma

€ 21,99
Is Marjan van der E. een koelbloedige moordenares of is ze onterecht veroordeeld voor de pensionmoorden in het Friese Anjum? Vlak voor kerst 1997 wordt ze gearresteerd omdat ze twee mannen om het leven zou hebben gebracht. De ongewone moordzaak leidt tot veel ophef en publiciteit. Waarom sloeg de 52-jarige ‘heks van Anjum’ twee mannen die veel jonger, groter en sterker waren dan zijzelf de schedel in? Is er een verband tussen de beide doden en de hennepkwekerij in de schuur van haar pension?Margiet Brandsma sprak de afgelopen jaren met een groot aantal betrokkenen en komt met nieuwe feiten die een ander licht werpen op de veelbesproken moorden.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Oorlog brengt het slechtste én het beste in de mens naar boven. In zijn recent verschenen boek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper memoreert schrijver Jaap Scholten zijn bijzondere grenservaringen en ontmoetingen tijdens de eerste maanden van de oorlog in Oekraïne. Dit resulteert in een indringend, avontuurlijk en hartstochtelijk reisverhaal dat de lezer naar de keel grijpt. De urgentie en intensiteit spat werkelijk van de pagina’s af. Bevangen door de oorlogsroes transformeert Scholten – soms tot zijn eigen verbazing – in een onverdroten activist, wiens morele betrokkenheid en bravoure ontegenzeggelijk sympathie opwekt. Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper is dan ook een bevlogen geschreven boek waarin de onverzettelijkheid en moed van het Oekraïense volk het grote leidmotief vormt."

 

Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper

Jaap Scholten

€ 22,99
Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnen rollen, begeeft Jaap Scholten zich vanuit Hongarije naar de grens om een jong gezin uit Kyiv te helpen. In de weken die volgen raakt hij meer en meer betrokken bij de strijd. Scholten zamelt geld in voor drones, reist in zijn pick-up door het land in oorlog en bezoekt een begrafenis in Irpin met de directrice van een Kyivse cake-fabriek. Van een Amerikaanse sniper hoort Scholten over het leven aan het front en over de reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds zieken huis in Marioepol.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Filosofen zijn grootmeesters in het blootleggen en verzinnen van paradoxen. In het boek Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Een pleidooi voor inconsequentie toont publieksfilosoof Frank Meester zich een ware maestro van de paradox. Meester houdt namelijk een hartstochtelijk betoog waarin hij het inconsequentalisme als mens- en wereldbeeld consequent verdedigt. Veel mensen zijn eindeloos op zoek naar een consistent en omvattend verhaal om hun leven van een ultieme zin en betekenis te voorzien, terwijl dit in de praktijk onmogelijk blijkt. Vaak rommelen we maar wat aan. We weten vaak niet precies waarvoor we eigenlijk staan en wie we zijn. Dat is de menselijke conditie; eindeloos ambigue, veranderlijk en complex. Maar het besef van het feit dat er nooit een sluitend antwoord op dit alles komt hoeft ons geenszins te verlammen. Integendeel, de erkenning van de mens zijn onvolmaaktheid werkt juist bevrijdend, als een verkwikkend antidotum tegen verstikkend hokjesdenken. Wie dit boek leest zal de inconsequente lichtheid van het bestaan dan ook veel consequenter liefhebben. Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen is kortom een mild en vrolijk stemmend boek, geschreven in een speelse en ironische stijl wars van pretentieuze abstractie. Niettemin staat er ook voor Meester wel degelijk wat op het spel. Hij pleit niet voor een nihilistisch anything goes. Want 'spelen is een ernstige zaak'. Meester heeft mij overtuigd van de intellectuele superioriteit van het inconsequentalisme als levensfilosofie. Althans, een beetje. En dat is al genoeg. Ploeter voorwaarts!"

Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen

Frank Meester

€ 22,99
'Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen' van Frank Meester is een filosofisch zelfhulpboek dat je helpt om met meer lichtheid in het leven te staan. Iedereen kent de situatie waarin je probeert consequent te zijn, maar tevergeefs. Frank Meester laat zien waarom dat ook niet anders kan. Er is altijd iets wat aan onze principes ontsnapt, hoe we ons best ook doen. Dat zullen we moeten accepteren. Het boek is bedoeld voor iedereen die het leven serieus neemt, maar niet te serieus. Dit boek werd genomineerd voor de Socratesprijs, de prijs voor het beste filosofieboek van het jaar. ‘Een aanstekelijk pleidooi om de al te strakke regie die we over ons leven willen voeren los te laten. Om ons te bevrijden van de knellende banden van het consequente gedrag laat Meester overtuigend zien dat onze wereld, onze filosofie en onze wetenschap op inconsequenties gebouwd zijn – hij doet dat verfrissend in een opvallend “consequent” betoog.’ – Abdelkader Benali

Tip van Thys (Leeuwarden)

"Waar komen we vandaan? Waar gaan we heen? Wie zijn we eigenlijk? Publicist en gelauwerd schrijver Roxane van Iperen, bekend van de bestseller 't Hoge Nest, neemt in haar nieuwe boek op ferme wijze stelling in het publieke debat. Ze peilt de barometer van het maatschappelijke klimaat en komt tot de conclusie dat deze volkomen oververhit is geraakt.

De middenklasse, traditioneel de motor van de vooruitgangsgedachte, verkeert volgens Van Iperen in een fundamentele waardencrisis. Ze is op narcistische wijze, uit de drang naar zelfbehoud, in zichzelf gekeerd. Vooral de verwaarlozing en uitholling van liberale kernwaarden als tolerantie, openheid en gelijkheid baart Van Iperen ernstig zorgen.

Om haar stelling te onderbouwen schuwt ze zelfs parallellen met de jaren '30 en de NSB niet. Door slechts anekdotisch bewijs hierbij te leveren vond ik haar generaliserende redenaties soms enigszins vergezocht. Ze lijkt een grote imaginaire en abstracte entiteit op te tuigen om haar ideologische emoties op bot te vieren.  Ondanks, of juist dankzij, de polemische toon weet Van Iperen onthullende en vindingrijke dwarsverbanden te leggen. Het elan spat daadwerkelijk van de pagina's af.

Eigen Welzijn Eerst is een onmisbaar geschrift om als betrokken burger te reflecteren op jouw positie in het gepolariseerde maatschappelijk debat. Met name als je de liberaal-sociale waarden van de democratie en rechtsstaat koestert, want 'extremen bestrijden begint in het midden'." 

Eigen welzijn eerst

Roxane van Iperen

€ 18,99
Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige. Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In Eigen welzijn eerst laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe dit heeft kunnen gebeuren, en spreekt ze de hoop uit dat de middenklasse opnieuw de vooruitgangsgedachte omarmt.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"De lente hangt in de lucht en daarmee ontwaakt ook het profpeloton definitief uit zijn winterretraite. De wielerkalender is namelijk traditioneel ingedeeld op de cyclus van de seizoenen. Of zoals Mart Smeets altijd symbolisch het wielervoorjaar inluidt: hét Leven begint weer. De wielersport als metafoor voor het leven, de analogie is eindeloos vaak herhaald. Maar in het boek De dag dat ik in de berm ging zitten ontstijgt Peter Winnen, oud-profrenner en gelauwerd columnist bij de Volkskrant, dit romantisch cliché door het leven op en naast de fiets in al zijn schoonheid en smerigheid te bezingen. Sinds zijn zesde levensjaar, of misschien zelfs al eerder middels de placenta, is Winnen (1957) besmet geraakt met het wielervirus. Een ongeneeslijke ziekte van koortsachtige opwinding, zo blijkt. In Winnens verhalen vormt deze kinderlijke blik van haast religieuze verwondering telkens de rode draad. Zo verheft hij het wielrennen tot een literair en mythisch universum met veel ambigue betekenislagen. De protagonist in dit al is Winnen zelf, een absurd romanpersonage van vlees en bloed. Winnen pedaleert met de pen net zo sierlijk als de wijze waarop hij ooit triomferend de hoogste Franse Alpencols beklom. Hij is onbetwist een stilist van buitencategorie. De poëtische schoonheid spat bij vlagen van de zinnen af. Bijvoorbeeld bij deze definitie: "Wielrennen: eenzaamheid en onverzettelijkheid; lijden in een desolaat landschap." Onder de melancholisch geschreven toon van vergankelijkheid gaat net als bij Winnens eerste demarrage als prof, inmiddels ruim veertig jaar geleden, 'een ongebreidelde levensdrift' schuil."

De dag dat ik in de berm ging zitten

Peter Winnen

€ 22,99
‘Kleine man tegen grote wereld,’ constateert de jonge Peter Winnen als hij voor het eerst een renner op televisie ziet. Terstond raakte hij besmet met het wielervirus, waar hij godzijdank nog altijd niet van genezen is. Als geen ander schrijft Winnen over de wereld van de wielersport, waar banden meer dan eens stukslaan tussen steen en velg, kasseien de glibberige vijand kunnen zijn en het zand na een koers nog dagenlang achter de oogbollen vandaan kan komen. In De dag dat ik in de berm ging zitten is hij op zijn best: licht nostalgische en soms ook ontroerende en geestige verhalen waarin hij veelal terugblikt op zijn jeugd en zijn ontluikende loopbaan als wielrenner.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"De Pruisische militair-strateeg Von Clausewitz zei ooit: "Oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen". In het boek Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken reconstrueert en analyseert Hella Rottenberg de historische en politieke achtergronden van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel de invasie op 22 februari 2022 als een schok kwam en zelfs voor veel deskundigen elk voorstellingsvermogen te boven ging, toont Rottenberg overtuigend aan dat achter Poetins veroveringszucht een reactionair en ideologisch mens- en wereldbeeld schuilgaat. Poetin is bezeten door de historische en revanchistische missie om de geopolitieke grootsheid van Rusland in ere te herstellen. In de Kremlin-retoriek vormt de letter Z ('voor de overwinning') hiervan het heroïsche krijgssymbool. Rottenberg waakt er echter voor om een eenduidige oorzaak aan te wijzen. Ze belicht het krachtenspel aan motieven die leidden tot Poetins beslissing om Oekraïne binnen te vallen vanuit verschillende invalshoeken.

De uitkomst van dit conflict op Europees grondgebied zal de nieuwe wereldorde bepalen. Want uit alles blijkt dat deze oorlog, naast een militair conflict, ook vooral een fundamentele botsing van waardenstelsels behelst. Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken is dan ook een intrigerend en brandend urgent boek om niet alleen de wereld van gisteren maar ook de wereld van morgen beter te begrijpen. Rottenbergs eigen genuanceerd geformuleerde toekomstscenario? "Steeds meer is duidelijk dat Rusland een reus op lemen voeten is, die elk moment ineen kan zakken. Dan heeft Poetin zijn hand overspeeld en zal hij de geschiedenis in gaan als de man die Rusland weer groot wilde maken, maar het te gronde richtte".

 

 

Z

Hella Rottenberg

€ 19,99
Op 30 september 2022 ondertekende Poetin verdragen waarmee hij vier Oekraïense provincies annexeerde. Zeven maanden eerder gaf hij het bevel om Oekraïne binnen te trekken met als doel de regering omver te werpen en het land te ‘denazificeren’. De letter Z werd het symbool van de invasie en de spoedig verwachte victorie. Elk dissident geluid werd gesmoord. In een paar weken tijd veranderde het autoritaire bestuur in een dictatuur van een wraaklustig leider. Poetin nam wraak op het Westen, op Oekraïne, op zijn binnenlandse tegenstanders, ja, op de geschiedenis zelf. In Z analyseert Hella Rottenberg de achtergronden en ontwikkelingen in Rusland die leidden tot de fatale beslissing van de invasie en beschrijft ze hoe Poetin zijn land en zijn regime naar de rand van de afgrond leidde.

Tip van Thys (Leeuwarden)

"De Vlaamse psychiater en publicist Dirk de Wachter begint Vertroostingen met een Bach-citaat waarmee hij tien jaar geleden zijn boek Borderline Times besloot: "Ich hatte viel Bekümmernisin meinem Herzen Aber deine Tröstungen erquicken meine Seele". De verdrietdokter van de Lage Landen ondervond de behoefte aan troost het afgelopen jaar zelf aan den lijve. De Wachter werd in de zomer van 2021 tijdens een bezoek aan Parijs namelijk geconfronteerd met het noodlot. Hij ondervond fysiek ongemak en na onderzoek in het ziekenhuis bleek de diagnose onverbiddelijk: darmkanker met uitzaaiingen. Prompt was de arts De Wachter veranderd in een noodlijdende patiënt. Tijdens zijn chemobehandelingen vond De Wachter troost in de hemelse klanken van Bach; de bezielde songteksten van Lennard Cohen; de literatuur van Houellebecq en Reve; de schilderkunst van Bacon en de schoonheid van de Europese stedenarchitectuur. Daaraan vooraf bestaat echter de meest wezenlijke troost; de nabijheid van de mens en diens zorgzame blik. Daarin resoneert de oneindigheid, aldus De Wachter. Goddelijkheid komt niet van boven uit de hemel, maar openbaart zich in de kwetsbare en liefdevolle medemens. Een schouderklop, een glimlach, een helpende hand. Kindness. Het kleine goede van de Ander, zoals de filosoof Levinas het noemt.

De Wachter beschikt over de bijzondere gave om gewone woorden te laten klinken als balsem voor de ziel. Het lezen van Vertroostingen laat je dan ook met meer dankbaarheid, mildheid en verwondering stil staan bij de gewonigheid van het leven."

 

Vertroostingen

Dirk De Wachter

€ 24,99
'Wat ik zelf heb meegemaakt, doet me nadenken over de vraag: als een mens in de miserie zit, wat helpt dan? Wat doen we wanneer het noodlot ons treft? Waar vinden we troost? Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten: in de aanwezigheid van de ander. Dat is de basis.' Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.
pro-mbooks3 : libris