Klantenservice ebooks en ereaders

Hieronder vindt u een lijst met al onze veel gestelde vragen. Kies hiernaast een onderwerp om alleen de vragen over dat onderwerp te tonen. 

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met onze ebook- en ereader-helpdesk door een mail te sturen naar: [email protected]

Wat is een ebook?

Een ebook is een leesboek in digitale vorm. U kunt deze op vijf verschillende apparaten tegelijk lezen, bijvoorbeeld op uw ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Let op: omdat ebooks voor uw eigen gebruik op uw eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet geannuleerd of geruild worden.

Hoe koop ik een ebook bij Libris?

Voor het aanschaffen van ebooks bij Libris of uw Libris / Blz boekhandel, heeft u een Libris account nodig. Heeft u deze nog niet? Dan kunt u deze aanmaken: https://libris.nl/inloggen

Op onze webshop zoekt u naar het ebook. Bij een ebook staat in het blauw ‘ebook’ vermeld. Plaats deze in uw winkelmandje, het bestelproces wijst zichzelf. Na betaling wordt het ebook direct toegevoegd aan uw profiel.

Via Profiel > Mijn ebooks kunt u het ebook direct downloaden. Bij gebruik van een Tolino ereader of de Tolino app voor smartphone of tablet, verschijnt na inloggen met het Libris account het ebook vanzelf op het apparaat.

Waar kan ik mijn downloadbestelling terugvinden?

Wij sturen nooit een downloadlink in de orderbevestiging. Direct na aankoop vindt u de download terug in uw profiel.

Zodra u bent ingelogd, gaat u naar 'Mijn profiel' en vervolgens naar ‘Mijn ebooks’ (voor ebooks) of 'Mijn luisterboeken' (voor luisterboeken). Uw laatste aankoop staat bovenaan. Om het ebook te downloaden klikt u op ‘Downloaden’. Wenst u het ebook direct te lezen op uw computer, dan klikt u op ‘Lezen via de webreader’.

Kan ik een downloadbestelling nog annuleren of wijzigen?

Helaas kunt u een downloadbestelling niet meer wijzigen of annuleren. Ebooks worden voor uw eigen gebruik gepersonaliseerd en toegevoegd aan uw account. Het herroepingsrecht is uitgesloten.

Ik ben het wachtwoord van mijn Libris account / Tolino vergeten

U kunt een nieuw wachtwoord instellen via onze website: www.libris.nl/inloggen. Links onder 'Ik ben al klant' en dan 'Wachtwoord vergeten'. Zodra het wachtwoord is gewijzigd, kunt u opnieuw inloggen op uw Tolino ereader of app.

Wat is het verschil tussen EPUB met watermerk en EPUB met Adobe-DRM?

De beslissing om een ebook tegen kopiëren te beveiligen ligt bij de auteur en uitgever van het ebook. Alle buitenlandse ebooks worden met Adobe-DRM beveiligd. Momenteel wordt bij de meeste Nederlandstalige ebooks een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

Watermerk-DRM: een EPUB met watermerk is een verzameling onopvallende kenmerken die aan een ebook toegevoegd worden. Dit voorkomt kopiëren voor eigen gebruik niet, maar in het geval van grootschalige verspreiding is het altijd mogelijk om de bron te traceren.

Wanneer u dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘EPUB’. Deze kunt u eenvoudig overzetten naar een gewenst apparaat.

Voor het lezen op de Tolino ereader, Tolino app of Tolino webreader heeft u uw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

- Adobe-DRM: bij een EPUB met Adobe DRM dient u eerst een Adobe ID aan te maken, en vervolgens mag u aangeschafte ebook op een maximum van zes verschillende apparaten lezen. Alléén leesapparaten die geautoriseerd zijn door dezelfde Adobe ID kunnen dus het ebook lezen.

Wanneer u dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘ACSM’. Vaak heet dit bestand ‘url-link’ en is dit een klein bestandje van een paar kilobyte (kb). Om dit ACSM-bestand op een ereader te zetten, dient u het programma Adobe Digital Editions te gebruiken.

Voor het lezen op de Tolino ereader, Tolino app of Tolino webreader heeft u uw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

Mijn ebook heeft een .acsm-bestand (EPUB met Adobe-DRM). Hoe download ik deze?

Een ACSM-bestand (EPUB met Adobe-DRM) werkt net iets anders dan een gewone EPUB. Adobe-DRM is een extra beveiliging welke door de uitgever zelf is bepaald.

Om het ebook over te zetten naar andere ereader dan Tolino, kunt u het programma Adobe Digital Editions installeren op uw computer. Via dit programma zet u het ebook dan over naar uw ereader. Op deze pagina vindt u de bijbehorende handleiding hiervoor.

Hoe lang zijn mijn ebooks beschikbaar als download?

Downloads van ebooks zijn direct beschikbaar bij aanschaf. De link naar de download is beschikbaar zolang het ebook wordt aangeboden door de uitgever. In de regel houden we hiervoor een periode van twee jaar aan. Deze tijdsindicatie is evenwel indicatief; u kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Vaak is het boek langer beschikbaar, heel soms korter. Wij adviseren u een kopie van het ebook voor eigen gebruik te maken.

Waarop kan ik ebooks lezen?

Voor het lezen van een ebook is niet per se een ereader nodig. Een ebook kan worden gelezen op een ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Op uw computer, smartphone of tablet kunt u via de Libris website betalen met:

 • iDEAL
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard

Op de Tolino ereader kunt u ebooks betalen met:

 • iDEAL (uitgesloten zijn Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab)
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard betalingen zijn NIET mogelijk op een Tolino ereader.
Ik wil een ebook cadeau doen, hoe werkt dit?

Een ebook cadeau doen werkt anders dan bij een fysiek boek. Om een ebook cadeau te doen, kunt u het beste een (digitale) Boekenbon aankopen. De ontvanger kan dan zelf het gewenste ebook bestellen op onze webshop.

Wilt u een fysieke Boekenbon cadeau doen? Deze koopt u bij de Libris of Blz boekhandel bij u in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vindt u hier. De Boekenbon is niet verkrijgbaar in onze webshop.

U kunt ook een digitale Boekenbon aankopen. Hiervoor gaat u naar www.boekenbon.nl en bestelt u een digitale Boekenbon / e-card Boekenbon. Het kaartnummer en de pincode kunt u dan doorsturen naar de ontvanger. Deze kan hiermee zelf het ebook aanschaffen op onze webshop.

Op welke ereaders kan ik mijn bij Libris gekochte ebooks lezen?

U kunt uw bij Libris gekochte ebooks altijd lezen op een Tolino ereader.

Het is in de meeste gevallen mogelijk uw ebooks over te zetten naar een ereader van Kobo of Pocketbook.

De Sony ereader is sterk verouderd, mogelijk kunt u uw ebooks hier niet meer naar overzetten.

Kindle ereaders kunnen GEEN bij Libris gekochte ebooks lezen.

Hoe zet ik een ebook op een andere ereader dan Tolino?

Bij het gebruik van een ereader van een ander merk dan Tolino kunt u uw bij Libris.nl gekochte e-books op uw apparaat zetten met behulp van uw computer.

Hiervoor logt u in bij Libris.nl en kiest u bij uw profiel voor 'Mijn e-books'. Hier klikt u op. Vervolgens kunt u elk e-book downloaden door op het woordje ‘Download’ achter de naam van het ebook te klikken.

Hierbij ziet u dat het bestand toegevoegd zal worden aan uw computer. Het bestand vindt u in uw Verkenner in de downloadsmap.

U kunt dit bestand met behulp van een kabel kopiëren naar uw ereader.

Kan ik Adobe Digital Editions gebruiken op een Linux computer?

Het is niet mogelijk om het programma Adobe Digital Editions te installeren op een Linux computer.

U kunt ebooks met het bestandsformaat EPUB met Adobe-DRM (ACSM) dus NIET overzetten via uw Linux computer naar een ander apparaat.

Uiteraard kunt u uw ebooks wel direct lezen op de Tolino ereader, de Tolino app voor mobiele telefoon en tablet, of de Tolino webreader.

Hoe kan een ebook op niet leverbaar staan?

Het kan wel eens voorkomen dat een ebook de status niet leverbaar heeft op onze webshop. Dit kan meerdere betekenissen hebben, maar de voornaamste is dat de uitgever zelf het ebook heeft teruggetrokken. Hierdoor kunnen wij het ebook niet meer leveren.

In het geval van buitenlandtalige ebooks zijn wij afhankelijk van de leverancier Tolino. Mogelijk hebben zij geen overeenkomst met de uitgever als u het ebook niet kunt vinden.

Indien u twijfelt over de leverbaarheid van een ebook kunt u contact opnemen met onze Klantenservice via [email protected]

Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn smartphone / iPhone of tablet / iPad?

In totaal kunt u met uw Libris-account op vijf verschillende apparaten inloggen. U kunt uw ebooks dan ook lezen op uw smartphone / iPhone en tablet / iPad. Dit kan op verschillende manieren:

- Via de Tolino Leesapp. Deze applicatie downloadt u op uw smartphone / iPhone of tablet / iPad. Meer informatie over de Tolino Lees-app, vindt u hier.

- U kunt het bestand vanaf uw apparaat downloaden en lezen. Op deze pagina vindt u bijbehorende handleidingen.

Mijn ebook komt niet tevoorschijn in de Tolino app, wat kan ik doen?

Controleer eerst of u bent ingelogd in de Tolino app. Hiervoor drukt u rechtsonder in de app op de drie bolletjes met 'Meer'. Kies dan 'Mijn account'. Staat er nu 'U bent aangemeld', dan bent u aangemeld. Anders kunt u hier alsnog inloggen.

Op de app klikt u nu onderaan op het kopje 'Boeken'. Bovenaan ziet u nu een vergrootglas met daarnaast een tekentje van twee pijltjes die een rondje maken om te synchroniseren. Als u hierop klikt, wordt uw boekenplank gesynchroniseerd. 

Wanneer dit niet werkt, kunt u er eens wat langer op klikken, zo'n 10-20 seconden, en dan loslaten. Gebeurt er nog niks, probeer dit dan nogmaals.

Dit zorgt voor een extra synchronisatie die alles opnieuw binnenhaalt, zo komen uw ebooks weer tevoorschijn.

Waarom kan ik geen ebooks meer kopen in de Tolino Leesapp op mijn smartphone of tablet?

Door nieuwe voorwaarden van Apple en Google is het niet meer toegestaan dat wij ebooks en luisterboeken rechtstreeks in de Tolino Lees-app te koop aanbieden.

In plaats van ‘Shop’ vindt u nu in de optie ‘Ontdek’ uw persoonlijke leesaanbevelingen.

Uw ebooks kunt u vervolgens aanschaffen via www.libris.nl met hetzelfde Libris account als u voor de Tolino App gebruikt. Na aanschaf komt het ebook dan vanzelf in de app terecht.

Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn computer?

In totaal kunt u met uw Libris-account op vijf verschillende apparaten inloggen. U kunt uw ebook direct na aankoop lezen op uw computer. Ga in uw profiel naar ‘Mijn ebooks’ en klik op ‘Lezen via de webreader’ achter desbetreffend ebook. U wordt doorverwezen naar de webreader.

Meer informatie over de webreader vindt u hier.

U kunt er ook voor kiezen om het ebook te downloaden. Ga in uw profiel naar ‘Mijn ebooks’ en klik op ‘Downloaden’ achter desbetreffend ebook. Nu downloadt het ebookbestand op uw computer. U vindt deze terug in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac). U kunt deze openen in een programma dat bedoeld is voor ebooks, zoals Adobe Digital Editions.

Welke ereader verkoopt Libris.nl?

Sinds september 2014 werkt Libris samen met de bekende Duitse leverancier Tolino. Op dit moment zijn er twee modellen beschikbaar: de Tolino Page 2 en de Tolino Vision 6.

Voor meer informatie over de Tolino Page 2, klikt u hier.

Voor meer informatie over de Tolino Vision 6, klikt u hier.

U kunt deze ereader aanschaffen via onze webshop, voor zowel thuisbezorgen als afhalen. Heeft uw boekhandel de ereader niet op voorraad in de winkel, dan kunnen zij deze voor u bestellen.

Hoe kan ik ebooks lezen op mijn Tolino ereader?

Een ebook verschijnt op uw Tolino ereader direct, wanneer u hierop bent ingelogd met het Libris account waarop het ebook is gekocht.

Hoe koppel ik mijn Libris-account aan mijn Tolino ereader?

Zodra u een nieuwe Tolino ereader hebt aangeschaft, dient u het apparaat te installeren. Hierbij krijgt u de optie om in te loggen met uw Libris account.

Weet u niet meer of u bent ingelogd of wilt u van account wisselen? Op de ereader zelf kunt u dan gaan naar Menu > Mijn accounts. Hier kunt u zich aanmelden. Het Tolino account is hetzelfde als uw Libris account / het account van uw bij Libris aangesloten boekhandel.

Na inloggen verschijnen al uw bij Libris gekochte ebooks na synchronisatie vanzelf op uw ereader.

Met welke betaalmethodes kan ik op mijn Tolino ereader betalen?

Op de Tolino ereader zelf kunt u betalen met de betaalmethodes:

 • iDeal
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon cadeaukaart
 • VVV cadeaukaart

Wegens aangescherpte regelgeving is het per 1 januari 2021 helaas niet mogelijk om op de Tolino te betalen met Mastercard/VISA.
iDeal betalingen zijn op de Tolino niet mogelijk via de banken ABN Amro, Rabobank, Knab en Van Lanschot. Deze banken werken met een kleurencode, die de ereader (zwart/wit) helaas niet kan weergeven.

Wat u in alle gevallen kunt doen, is via een ander apparaat, bijvoorbeeld mobiele telefoon, tablet of computer, het ebook aanschaffen via www.libris.nl
Hiervoor kunt u alle betaalmethodes gebruiken, ook Mastercard/VISA en alle banken bij iDeal-betaling.
Gebruik hiervoor het Libris account dat ook ingelogd is op uw Tolino ereader. Na aanschaf verschijnt het ebook dan vanzelf op de ereader.
Vaak werkt dit nog makkelijker en sneller dan op de ereader zelf.

Hoe zet ik elders gekochte ebooks op mijn Tolino?

U kunt ook elders gekochte ebooks toevoegen aan uw Tolino.

Sla hiervoor het elders gekochte ebook op uw computer op. Daarna koppelt u uw ereader aan uw computer. Het bestand kopieert u vervolgens van computer naar ereader. Zodra u de ereader weer afkoppelt, wordt het ebook toegevoegd aan de Tolino ereader.

U kunt ook draadloos ebooks toevoegen aan uw Tolino. Via deze pagina vindt u de bijbehorende handleiding.

Kan ik ook geleende boeken lezen op mijn Tolino?

U kunt ook geleende boeken van de Online Bibliotheek lezen op uw Tolino e-reader. Voor het lenen van ebooks bij de Online Bibliotheek op uw ereader heeft u altijd een computer of laptop nodig en het programma Adobe Digital Editions. Zie voor het overzetten van geleende ebooks de uitleg van de Online Bibliotheek: https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/e-books/e-reader/e-books-op-e-reader-zetten.html

De Tolino Vision 6 ereader wordt niet getoond in Adobe Digital Editions. Hiervoor kunt u het ebookbestand van de Online Bibliotheek (een ACSM-bestand) direct naar de Verkenner of Finder van uw ereader kopiëren. Uw Adobe ID logt u dan in op de ereader zelf, via Menu > Mijn accounts > Adobe-kopieerbeveiliging. Hierna kunt u het overgezette ebook lezen.

Het is verder niet mogelijk de website van de Online Bibliotheek via de browser van uw Tolino te gebruiken.

Hoe werkt het met de garantie en reparatie van mijn Tolino ereader?

Op uw Tolino ereader zit een fabrieksgarantieperiode van twee jaar vanaf het moment van aankoop.
U bent niet gedekt voor schade die veroorzaakt is door:
• Het laten vallen van het product
• Bliksem
• Kapotte USB aansluiting
• Verkeerd gebruikt van het product
• Waterschade bij de tolino shine en tolino page modellen
• Een defect scherm (strepen/breuken in het scherm)  

Lees hier alles over garantie en reparatie van de Tolino ereader.

Bij problemen of defecten kunt u contact opnemen met de Libris Klantenservice, dan helpen wij u graag verder.

Mijn Tolino is vastgelopen en reageert niet meer, wat nu?

We raden u in deze situatie aan om het apparaat voor een lange periode, minimaal 3 uur, op te laden via de kabel aan een computer of laptop. Mocht dit het probleem niet verhelpen neemt u dan contact op via de Klantenservice: [email protected]

Mijn Tolino loopt regelmatig vast tijdens het lezen, wat kan ik doen?

Door de nieuwe software-update van Tolino is op ereaders de zogeheten BETA-modus aan komen te staan. Deze is voor ebooks met speciale opmaak. Echter zijn nog niet alle ebooks hiervoor juist opgemaakt en kan dit problemen veroorzaken.

Wij raden u aan deze modus daarom uit te schakelen.

De BETA-modus zet u uit op: Op de e-reader onder Menu (drie streepjes linksboven), Instellingen, Leesinstellingen. Alles moet staan op OFF.

Mijn Tolino vertoont strepen of vlakken en reageert niet meer, wat betekent dit?

Strepen of vlakken op uw scherm tonen helaas aan dat het scherm defect is. Kapotte pixels zorgen voor zwarte en witte strepen of vlakken op het scherm. Deze beschadigingen kunnen ontstaan doordat het apparaat bijvoorbeeld is gevallen of omdat er spanning op heeft gestaan.

Beschadigingen aan het scherm vallen niet onder de garantie, binnen Tolino is het dan ook niet mogelijk om hiervoor reparaties uit te voeren.

Waarom kan ik niet met mijn bank betalen op de Tolino ereader?

Op de Tolino ereader kunt u niet via iDeal betalen met de banken Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab. Zij werken met een kleurencode die de ereader helaas niet kan lezen.

Ook steeds meer banken passen helaas hun website aan, waardoor bij een betaling er meteen een mobiel bankieren app geopend wordt. Alleen kan dat op de ereader niet, omdat hier geen apps op zitten.

Krijgt u een wit scherm als u kiest voor uw bank bij betalen, dan is er een andere manier om alsnog te betalen op de Tolino:

Wanneer u kiest voor iDeal en dan betalen, komt u in het betaalscherm van Buckaroo.
Hier kiest u onder uw bank uw gewenste bank.
U kunt dan hieronder klikken op Scan de QR-code.
Deze kunt u met uw mobiel bankieren app dan scannen.


Wat u ook kunt doen (en zelfs makkelijker is) is via een ander apparaat, bijvoorbeeld uw computer of smartphone, het ebook aanschaffen via www.libris.nl
Gebruik hiervoor het Libris account dat ook ingelogd is op uw Tolino ereader.
Na aanschaf verschijnt het ebook dan vanzelf op de ereader.

Waarom zie ik de Tolino Vision 6 niet in de Finder van mijn Mac-apparaat?

Speciaal voor de tolino vision 6 en Mac gebruikers:
De Tolino Vision 6 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft het voordeel dat de Tolino ereader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten. MacOS ondersteunt deze methode echter niet zonder extra software. Vaak is dit al geïnstalleerd door andere programma's, zo niet, dan kunt u bijvoorbeeld een van deze programma's gebruiken:

https://www.android.com/filetransfer/
https://openmtp.ganeshrvel.com/

In dit verband willen wij erop wijzen dat wij geen enkele garantie kunnen aanvaarden voor software van derden. Gebruik op eigen risico.

Waarom zie ik de Tolino Vision 6 niet in Adobe Digital Editions?

De Tolino Vision 6 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft het voordeel dat de Tolino ereader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten.

Door deze nieuwe verbinding is de Tolino Vision 6 niet zichtbaar in het programma Adobe Digital Editions, die ondersteunt deze verbinding niet.

Echter is het programma Adobe Digital Editions niet nodig om ACSM-bestanden over te zetten naar de Tolino Vision 6. U kunt op uw Tolino Vision 6 uw Adobe ID inloggen via:
Menu (drie streepjes linksboven) > Mijn accounts > Adobe-kopieerbeveiliging

Daarna kunt u het ACSM-bestand direct vanuit de Verkenner, of met een Mac vanuit Android File Transfer, overzetten naar de Tolino. Het ebook is dan te openen op de ereader.

 

Heeft u een ebook gekocht via Libris? Dan hoeft u alleen maar op de ereader in te loggen met uw Libris account en is een extra stap via de computer niet nodig.

Ik heb een andere vraag over mijn ebook of ereader

Neemt u in alle andere gevallen contact op met onze Klantenservice via ons e-mailadres [email protected] of telefonisch via 033-2532300 (ma t/m vr 09.00-17.00 uur).