Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva
Dit is een boek om te houden en om van te houden
Ramon de bizon
Lou Beauchesne
Ramon de bizon is een klein, maar bijzonder fijn zelfleesboek waar je makkelijk verliefd op zou kunnen worden. Vooral als je dol bent op het hebben van boeken. Want dit gaat over de vriendschap tussen een boek en zijn eigenaar, de jonge Giel. Ze doen alles samen. Ze spelen samen, ze eten samen, ze gaan samen naar de tandarts of het zwembad. Ramon en Giel zijn onafscheidelijk.
Maar dan ontdekt Giel in de bibliotheek allerlei boeken over dinosaurussen. Hij mag van zijn moeder een enorme stapel mee naar huis nemen. En ineens ligt Ramon onderop de stapel boeken en heeft Giel helemaal geen aandacht meer voor hem. Tot overmaat van ramp brengt de moeder van Giel de boeken terug naar de bibliotheek en neemt ze per ongeluk ook Ramon mee. Zal de kleine bizon ooit nog zijn vriendje Giel terugvinden?
Het verhaal draait om de bijzondere band die je als lezer met een lievelingsboek kunt hebben. Ramon de bizon is grappig, avontuurlijk en emotioneel. De plaatjes zijn geweldig, want die doen net zo hard mee in het verhaal. Hilarisch is dat het boek in je handen ook daadwerkelijk de hoofdrol speelt in het verhaal. En als je goed kijkt, zal je zien dat Ramon echt beweegt en reageert op Giel.
Boekliefhebbers die fan zijn van verhalen over boeken, zullen zonder twijfel dit willen lezen (en waarschijnlijk hebben). Dit is niet zomaar een leesboekje voor jonge lezers. Dit is een boek om te houden en om van te houden.
-
Versiering
Een heerlijk kinderboek dat echt een genot is om te lezen. Geweldig!
De ogen en het onmogelijke
Dave Eggers
Als een boek begint met een waarschuwing om de dieren in het verhaal vooral te zien als dieren, dan ben ik al erg nieuwsgierig. Wij lezers hebben nogal de neiging om alles naar ons toe te trekken en in alles iets van onszelf te zien, maar soms is een hond een hond, een vogel een vogel en een bizon een bizon. En daarmee komen we meteen tot de kern van dit verhaal.
De ogen en het onmogelijke draait namelijk om het evenwicht in de natuur. Dieren, bomen, planten, alles heeft een rol binnen het geheel. En zolang iedereen zich daar aan houdt, loopt alles min of meer op rolletjes. Maar zoals we allemaal weten: als de mens zich ermee gaat bemoeien, raakt het evenwicht uit balans. En dat heeft op iedereen effect.
Dat ontdekken ook de dieren in het park. Op het plein gaat iets gebeuren. Er wordt een groot gebouw geplaatst en daarin komen allemaal rechthoeken met kleuren en dingen. Ze lijken op dingen uit de echte wereld, maar toch ook weer niet. Vooral de wilde hond Johannes, die namens de drie gevangen bizons in de gaten houdt wat er in het park gebeurd, is enorm geboeid door die rechthoeken. Zo zeer, dat hij begint op te vallen bij de mensen.
HWanneer Johannes gevangen wordt en door de hulp van de dieren weer vrijkomt, beseft hij hoezeer hij aan zijn vrijheid hecht. Daarom besluit hij de bizons te bevrijden uit hun gevangenschap. Vanaf dat moment draait voor hem alles om de ontsnapping. Maar de grote vraag is, in wiens belang hij handelt. Is Johannes niet net als de mensen bezig om het evenwicht uit balans te brengen?
De ogen en het onmogelijke draait ook om het accepteren van anderen zoals ze zijn. In de ogen van Johannes zijn andere dieren soms erg onlogisch. Hij kan zich daar ook enorm over opwinden. Maar meestal is het beter om bij jezelf te blijven.
Een heerlijk kinderboek dat echt een genot is om te lezen. Geweldig!
De toon is serieus en volwassen, maar de jeugdige lezer zal zich uitstekend kunnen inleven
24 uur
Marcel van Driel
Je moet 24 uur rennen en twee moordlustige broers zitten je voortdurend achterna. En steeds als je hoopt dat je veilig bent, komen de jagers weer opdagen. Dat is het gegeven van deze bloedspannende (of moet ik zeggen: bloederige?) YA-thriller.
Sinds enkele jaren verschijnen er in de serie Kluitman-novellen spannende thrillers geschreven door bekende jeugdboekenschrijvers. Hun doel is om in slechts honderd bladzijden jongeren een compleet verhaal te leveren, die boeiend genoeg is voor ervaren lezers en leeshaters. En dat de serie aanslaat, blijkt wel uit het feit dat 24 uur alweer het twintigste deel is.
Marcel van Driel weet op aanstekelijke wijze boeken te schrijven voor verschillende leeftijdsgroepen. Met deze thriller laat hij zien, dat hij ook heel goed de YA-groep weet te bereiken. De toon is serieus en volwassen, maar de jeugdige lezer zal zich uitstekend kunnen inleven. En daar ligt naar mijn mening ook de kracht: een kort verhaal zonder in te leveren op kwaliteit.
Verwacht geen zeer originele of verrassende thriller. De aandacht ligt hier vooral op een goed opgebouwde spanning, die niet ontstaat door allerlei onverwachte wendingen, maar door een haast filmische beschrijving. Het zal je als lezer weinig moeite kosten om hierin op te gaan. Ik moest dan ook halverwege het boek opzij leggen en even op adem komen, omdat er best wat pittige momenten in zitten.
Jong Nederland begint zo langzamerhand een mooie traditie te krijgen van korte verhalen, iets wat binnen de volwassen literatuur nooit echt goed van de grond is gekomen. Blijkbaar weten onze jeugdschrijvers hier juist heel goed mee om te gaan, want ze slagen binnen verschillende genres uitstekend om sterke verhalen te schrijven op basis van een beperkt aantal bladzijden. Met 24 uur is de collectie op gruwelijk lekkere wijze opnieuw een stukje uitgebreid.
-
Versiering
Nieuwe kinderboeken
Bekijk alle boekenTop 5 kinderboeken
Besproken in aflevering 95
-
Versiering
Volg onze Facebook groep
Wil je op de hoogte blijven van alle Kinderboekentips, maar ook recensies van boekhandels, klanten, ouders, juffen en meesters?
Meld je dan aan op onze Facebook groep Kinderboekeninspiratie!